De hoogtepunten uit Italie van deze week - Bekijk online
Goed nieuws uit Italie
Beste Lezer,

Met weemoed denk ik terug aan regenachtige koude augustusdagen van vroeger, terwijl mijn hersens smelten van de warmte. Ik herinner me niet dat andere zomers hier in Italië minder warm waren, maar dit jaar kan ik er duidelijk slechter tegen. Dat neemt niet weg dat er stevig gewerkt wordt, alleen de uren dat we dat doen verschillen.
 
Wie heeft deze week al naar de Tranen van San Lorenzo gekeken, ik zag tot mijn verbazing dat de meteorenregen wereldwijd veel aandacht kreeg dit jaar, terwijl het toch iets is dat elk jaar voorkomt. De FAI, zoiets als Monumentenzorg, heeft dit jaar een aantal plaatsen opgenomen waar je ‘s nachts kan picknicken in de tuinen van abdijen en kastelen terwijl je op je rug in het gras ligt en naar de sterrenhemel kijkt. Heel bijzonder, lijkt me.
10%
Met de kortingscode '20dolcevia' krijg je 20% korting op ons nieuw receptenboek.

De Nederlanders en Belgen die alle waarschuwingen trotseerden en naar het zuiden afzakten werden beloond voor de moeite, nooit waren steden als Siena en Cortona zo toegankelijk in het hoogseizoen. De Italianen zijn nu volop vakantie aan het vieren want deze week is Ferragusto, de grote feestdag van het land.
 
Te warm om te koken deze week, dus raad ik iedereen aan onze pagina’s met lekker koude longdrinks met veel ijs te bezoeken. Of een granito, is ook lekker. Over koken gesproken, Maroeska Metz is deze week in de Marche bij Ca’ Palazzo en geeft vast en zeker wat goeie tips weg. 

Veel leesplezier en vriendelijke groeten uit Italie

Elisabeth 
Doclevia.com
Nieuw : Te Koop in Italie
Vanaf vandaag iedere week in de nieuwsbrief.
Een instap klaar appartementje met geweldig uitzicht over het meer en uiteraard ook geschikt voor verhuur. Het ligt in een dorp in een schitterende natuurlijke omgeving met veel wandelpaden, kunst en cultuur. 
Lees meer in dit artikel.
Wie deze omgeving kent weet dat het dorp van San Vito dei Normanni de ideale mix biedt van authentiek Italiaans dorpsleven met genoeg moderne faciliteiten. Deze villa ligt op 7 km van het strand bij Torre Guaceto. Lees meer in dit artikel.
D E Z E W E E K
De tranen van San Lorenzo, een sterrenregen in augustus
Als vallende sterren inderdaad je wensen doen uitkomen dan kunnen het er dit jaar, 2020, niet genoeg zijn. Zoals ieder jaar, komt de nacht van de ‘tranen van San Lorenzo’ zoals het romantisch wordt genoemd, in de 2de en 3de week van augustus. De vallende sterren, die met hun lichtgevende sporen aan de duisternis van de hemel krabben in de hoop dat iemand ze zal bewonderen, is een meteorenregen van de Perseïden en een van de meest fascinerende spektakels die de zomerhemel kan bieden.
Een huis kopen in Italie na Corona
Er is duidelijk meer nodig dan een pandemie om mensen te weerhouden om in Italië een tweede huis te kopen. Het bezichtigen van huizen gaat gewoon door, ook in deze tijden, met handschoenen en mondmaskers, zegt Nicolette van Kruiselbergen, makelaar bij Realmente. Potentiële kopers op zoek naar tweede huis willen niet veel langer wachten om hun droom te verwezenlijken. Ze hebben misschien meer tijd gehad om de zaken te bespreken met hun partner en zitten nu te kijken of het met de financiën rondkomt. 
Deal
Nederlandse vakantieganger voelt zich veiliger in Italie
Voor allen die nog moeten vertrekken of van plan zijn te boeken hebben we de ervaringen van vakantiegangers gepolst die of net terug zijn of nog op vakantie zijn. Men lijkt eensgezind te zijn in positieve zin. Of zoals iemand het verwoordde: “Ik wil niet terug”. Niet omdat Italië een heerlijk vakantieland is, maar omdat ze zich veiliger voelt en omdat de Italianen er geen punt van maken om de regels te volgen, in tegenstelling tot Nederland.
Italiaanse eetgewoontes: eet als een local
Heerlijk eten en de lekkerste wijnen, eten vormt een belangrijk onderdeel van de Italiaanse levensstijl. Italianen nemen de tijd om te genieten van een uitgebreide maaltijd, samen met familie of vrienden. Het gaat er iets anders aan toe dan je als Nederlander gewend bent.
Het Vagli meer en het dorp dat om de 30 jaar herleeft
Mocht je ooit een mooie weg willen rijden door de Garfagnana, b.v. als je uit de richting van Lucca komt en door het binnenland het uiterste bovenstukje van de Versilia wil bereiken, de buurt van Massa Carrera bedoel ik dus eigenlijk, dan kom je langs mooie stadjes als Barga en Castelnuovo.
Italiaanse buikflessen staan leuk in elk interieur
“Waar laten we al die flessen” zucht M. als ik een viertal dikbuikige en stoffige groene flessen voorzichtig in de auto plaats. “Het is toch doodzonde als ze zouden sneuvelen wanneer die bouwvakkers hier beginnen met de verbouwing, ik vind echt nog wel een plekje voor de mooiste en trouwens mijn vriendinnen in Nederland willen ze ook graag”, verzeker ik mijn bezorgd kijkende man.
Mijn geliefde Topolino, een Fiatje uit de jaren ´50
Voordat de Fiat 500 kubus het asfalt raakte, werd er een ander model bij Fiat gemaakt, inmiddels een icoon en verzamelobject van de weinige exemplaren die er nog over zijn. Het had de bijnaam Topolino (Mickey Mouse) en Paolo Conte wijdde er in 1975 een van zijn liedjes aan, de ode aan de rode Topolino.
Hou het hoofd koel tijdens de hete Italiaanse zomer
De zomer in Italië kan goed heet worden. Dit heeft veel voordelen, van het dragen van luchtige zomeroutfits tot het lekker lang buiten zitten ’s avonds en ook het zeewater is een stuk warmer dan in Nederland. Toch kan de warmte ook net wat te veel van het goede zijn. Doe net als de Italianen en pas je dagritme aan de zon aan.
P E R S - N E D E R L A N D S
Feestelijk zijn ze altijd, de zondagen in Italië. Het wekelijkse moment dat het hele land er stijlvol aangekleed met familie en vrienden op uittrekt naar de mooiste picknicks of de beste stranden. Jos van den Bergh deelt zijn tips over... Het bericht Zondagse ontdekkingen in Italië:
Bron : De Smaak van Italie
We zijn dol op koffie. Niet alleen op een schuimige cappuccino bij het ontbijt of op een snelle espresso tussendoor, liefst gedronken aan de toog van een Italiaans koffiebarretje, maar ’s zomers ook op deze tien ijskoffievariaties. Cappuccino freddo Een ideale start van de dag, een ijskoude cappuccino.
Bron : Blog Ciao Tutti
Stoppen bij dat mooie uitzicht of voor dat leuke restaurant. Je stapt in de auto en ziet wel waar je belandt. Als je in Puglia deze route aanhoudt, kom je langs de highlights van de regio.
Bron : De Smaak van Italie
Jarl van der Ploeg is correspondent in Rome en columnist voor Smaak. In de corona-tijd mist hij het Italiaanse strand enorm. ‘Italiaanse stranden zijn als het leven zelf, maar dan met minder kleren aan’
Bron : De Smaak van Italie
Je eten platstampen, ontbijten met koekjes, of áltijd maar zeggen wat je denkt – hoe denken Italianen over Nederlanders en andersom?
Bron : De Smaak van Italie
P E R S - B U I T E N L A N D
Italië heeft maandag alarm geslagen over de toename van het aantal gevallen van het coronavirus in andere Europese landen na een piek in het aantal ontdekte infecties onder terugkerende Italiaanse vakantiegangers.
Bron : The Local
Aangezien Italië waarschuwt voor een toename van het aantal coronavirusinfecties, vooral bij mensen die terugkeren uit het buitenland, kijken we naar waar nieuwe clusters zijn geïdentificeerd en hoe ze zijn ontstaan.
Bron : The Local
Als de woorden Tomato Ricotta Tart vaag bekend klinken, is dat ook de bedoeling. In juni schreef ik over een Zucchini Ricotta Tart toen ik de sterke, intense liefdesrelatiee met de eerste courgette van het seizoen aanging. Nu is het augustus en ik kan geen courgette meer zien.
Bron : Blog Elizabeth Minchilli.
Een nieuwe post om u te vertellen over mijn recente verblijf in de Italiaanse Riviera Inland en om het recept van de geweldige Torta Baciocca, de aardappelbonentaart traditioneel van deze plaatsen met u te delen.
Bron : A Small Kitchen in Genoa
Loop door de gangpaden van je lokale supermarkt en je zult waarschijnlijk iets vinden dat waarop staat dat het mozzarella zou zijn in het koelgedeelte. Zelfs in Italië vind je in de koeling kleine plastic zakjes gevuld met water en een bolletje witte kaas.
Bron :  An American in Rome.
E V E N E M E N T E N
Dit zijn de grote evenementen die dit jaar niet zijn afgelast. De Opera van Verona verzet het programma naar 2021 . Alle concerten van Andrea Bocelli inclusief die in het Teatro di Silenzio zijn tevens verzet naar 2021.

Wij houden trouwens bij welke evenementen er afgelast zijn, verzet zijn of gewoon doorgaan. Voor meer agendapunten en evenementen die je niet mag missen gedurende het gehele jaar kan je terecht op deze pagina. 
Augustus - Festival dei Sensi in Puglia
Het festival wordt omschreven als een "culturele safari" voor nieuwsgierige mensen, cultuurliefhebbers en landschapsliefhebbers, een inleiding die eigenlijk alle kanten op gaat, ook de website is erg precies over het doel, maar misschien is dit ook wel de bedoeling, het klink in ieder geval intrigerend en de locaties zijn heel bijzonder. Het Festival dei Sensi wordt georganiseerd van 28 tot 30 augustus in en tussen de dorpen en het platteland van de Itria-vallei in Puglia . 
Read More
Expositie Bloemenregen in Parma met Rebecca Louise Law
Expositie van meer dan 200,000 soorten bloemen, kruiden en planten in installaties van Rebecca Louise Law in het Oratorium van San Tiburzio in Parma
 
De details
Internationaal Festival Ballet & Muziek in Nervi
Dans en muziek in Nervi aan de Italiaanse Riviera het zomerfestival internationale premières
 
De details
Een niet te missen programma met opera en muziek evenementen die in het historisch theater van de provincie Taranto plaatsvinden in de regio Puglia.
 
Het openlucht opera seizoen in Macerata aan de kust van Marche neemt ieder jaar plaats in de maanden juli en augustus.Het Sferisterio Opera Festival.
 

Van 20 juni tot 18 augustus 2019 komt het Romeinse theater weer tot leven dankzij zoveel artiesten! Het zomerfestival is terug met muziek, de grote klassiekers

Steun ons door dit te delen met je vrienden en kennissen
 
We zijn dankbaar dat je ons nieuws volgt!
 
Uitschrijven | Bekijk online