Het Pasta boek is klaar en de lezersenquête 2020 resultaten werden uitgewerkt. Bekijk online
Goed nieuws uit Italie
Beste Lezer,

Premier Conte werd met een staande ovatie welkom geheten in het parlement na de uitputtingsslag in Brussel. Alleen Salvini had nog iets te mekkeren, maar daar wordt steeds minder aandacht aan geschonken. Hopelijk zal het Italiaanse volk de ´Ollanders´ nu weer aardig gaan vinden. Conte heeft beloofd het geld aan infrastructuur, scholen en internet uit te gaan geven, onder andere, heb ik horen zeggen, dus dat moet Rutte weer blij maken. Geen Wein, Weib und Gesang, voor Conte in ieder geval.
 
Deze week is ons grote nieuws tweeërlei. Het nieuwe Pasta boek is klaar, meer dan 80 recepten voor pasta, gnocchi en risotto, mooie lay-out en prachtige foto´s. Je kunt het al bestellen in de voorverkoop (zie hieronder) voor € 6,95, de officiële publicatiedatum wordt 27 juli a.s. 
 
Receptenboek
Ook de resultaten van onze lezersenquête 2020 zijn gepubliceerd, er staan weer wat interessante punten in, zo merkten we op welke regio´s het duidelijk beter doen dan andere. De meest opmerkelijke uitkomsten staan vermeld in het artikel. Wil je de gehele enquête zien, dan kun je die bij ons aanvragen: redactie@dolcevia.com.
 
Net toen we vorige week ons verhaal over het Pollino nationaal park hadden afgerond en het de laatste wildernis van Europa noemden (dat zeggen ze zelf tenminste), kwamen we er achter dat ook het Val Grande nationaal park in Piemonte zichzelf de laatste wildernis noemt. Er kan er maar een de laatste zijn, dus hebben we het maar een andere titel gegeven, de laatste wildernis van de Alpen. Een mooi park, maar niet een om zomaar in te gaan wandelen want het grootste deel van de paden is niet bewegwijzerd en daarbij is er geen ontvangst voor je mobieltje. Ga je met een gids en een groepje vrienden dan is het echt terug naar de natuur, van de enkele berghutten die er zijn kun je gratis gebruik maken, je potje koken op een houtvuur en water drinken uit de dichtstbijzijnde bron, eten bij kaarslicht als je die tenminste hebt meegenomen. Hier en daar zwerven nog wat berggeiten om dit geitenwollensokken avontuur af te maken.
 

Met vriendelijke groet uit Italië! 
 
Elisabeth Bertrand
Redactie Dolcevia.com
Beauty
Het Pasta & Risotto kookboek van Dolcevia
Dit is de tweede uitgave van ons Receptenboek Pasta & Risotto. De uitgave is opgedeeld in 5 delen. Pasta, Gevulde Pasta, Lasagne, Risotto, Gnocchi recepten en 6 klassieke pastasauzen. We hebben deze keer ons uiterste best gedaan om meer dan 90 favoriete recepten te bundelen in een leuk boekje van 187 pagina's vol met interessante reis-, kook- en gastronomie tips over Italië. 
Bestel het nu: voorverkoop € 6,95
Val Grande, verdwijnen in de rimboe van de Rio Pogallo
Dichtbij het Lago Maggiore ligt het Nationaal Park van het Val Grande, de grootste échte wildernis van het Alpengebied. De geschiedenis van het park, of althans het gebied waarin het park ligt, gaat ver terug in de jaartelling, maar een belangrijke wending kwam er in de tweede wereldoorlog. In het gebied woonden veel partisanen, die na een aantal razzia´s wegvluchtten, sindsdien is het gebied onbewoond. Er zijn een aantal korte wandelingen in uitgezet voor bezoekers, maar wil je het park echt ontdekken dan kan dat alleen met een gids.
Ontdek de Val Grande
Resultaten van de Dolcevia lezersenquête 2020
Om de 2 jaar doen wij een uitgebreid onderzoek onder de bezoekers van Dolcevia, waarvan we hieronder een opsomming geven van de voornaamste resultaten. Ook geven wij bij sommige vragen de resultaten van de vorige twee (2016 en 2018) enquêtes ter vergelijking. Omdat de enquête van 2020 plaatsvond tijdens de lockdown periode hebben we enkele vragen ingelast die daar specifiek over gaan.
De winnaar van het Felicetti pasta pakket wordt deze week hiervan op de hoogte gesteld. 
Lees de details
Clandestino Susci Bar
Weet je nog toen Manu Chao's liedje Clandestino de zomerhit was, dat is nu al weer 20 jaar geleden, het begin van het nieuwe millennium en het jaar dat de Clandestino Susci Bar open ging aan dit idyllisch stukje strand Portonovo. Nog een reden om naar Marche af te reizen! 
Ontdek dit
D E Z E W E E K
‘Heb je ooit de bronnen van Clitunno gezien? Zo niet (en ik denk van niet, anders zou je het me hebben verteld), ga ze dan zien. Ik heb ze pas net voor het eerst gezien en heb er spijt van dat ik ze nu pas heb gezien,’ zo schreef de Romeinse schrijver Plinius de Jongere …
Bron: Ciao Tutti
De beste manier om een stad te leren kennen is om buiten de gebaande toeristische paden te treden. Zo vang je een glimp op het alledaagse leven en de verborgen plekken. Als je voorbij de ruïnes in Rome of de... 
Bron: De Smaak van Italie
Wist je dat het Aostadal welhaast de ideale zomervakantiebestemming in Italië is? Dit is waar je de kastanje-fettucine wegspoelt met heerlijke lokale wijnen, de bewoners met zowel bonjour als buongiorno begroet en keer op keer wegdroomt bij een imposant Alpenlandschap: Welkom in het Aostadal (Valle d’Aosta).  
Bron: Dit is Italie
De regio Lombardije is er een van contrasten en herbergt het grootste stedelijk gebied van Italië. 
Bron: John en Pieter
P E R S - B U I T E N L A N D
Het feest van een familie in de Alpen; brood  breken in Courmayeur, Aosta
Bron: National Geographic UK
Het kleinste dorp in Italie heeft er een nieuwe inwoner bij, Denis, is de eerste baby die in 8 jaar werd geboren in het dorpje Morterone in Lombardije en brengt het bevolkingsaantal nu op 29.
Bron: The Guardian
De minister van Gezondheid van Italie,  Roberto Speranza, heeft gezegd dat Italie uit de storm is gekomen die als Covid-19 over het land woedde.
Bron: Wanted in Rome
Het Vaticaan waarschuwde de Italiaanse priesters dat zij geen geld meer mogen eisen voor het sluiten van huwelijken en bij diensten van begrafenissen, iets wat te doen gebruikelijk is in delen van Italië.
Bron: The Local
De steden Bergamo en Brescia gaan in 2023 gezamenlijk de naam dragen van cultuurhoofdstad, ter nagedachtenis van de Covid-19 ramp die zich in die steden voltrok.
Bron: The Local 
E V E N E M E N T E N
Dit zijn de grote evenementen die dit jaar niet zijn afgelast. De Opera van Verona verzet het programma naar 2021 . Alle concerten van Andrea Bocelli inclusief die in het Teatro di Silenzio zijn tevens verzet naar 2021.

Wij houden trouwens bij welke evenementen er afgelast zijn, verzet zijn of gewoon doorgaan. Voor meer agendapunten en evenementen die je niet mag missen gedurende het gehele jaar kan je terecht op deze pagina. 
Expositie Bloemenregen in Parma met Rebecca Louise Law
Expositie van meer dan 200,000 soorten bloemen, kruiden en planten in installaties van Rebecca Louise Law in het Oratorium van San Tiburzio in Parma
 
De details
Internationaal Festival Ballet & Muziek in Nervi
Dans en muziek in Nervi aan de Italiaanse Riviera het zomerfestival internationale premières
 
De details
Een niet te missen programma met opera en muziek evenementen die in het historisch theater van de provincie Taranto plaatsvinden in de regio Puglia.
 
Het openlucht opera seizoen in Macerata aan de kust van Marche neemt ieder jaar plaats in de maanden juli en augustus.Het Sferisterio Opera Festival.
 

Van 20 juni tot 18 augustus 2019 komt het Romeinse theater weer tot leven dankzij zoveel artiesten! Het zomerfestival is terug met muziek, de grote klassiekers

Steun ons door dit te delen met je vrienden en kennissen
 
We zijn dankbaar dat je ons nieuws volgt!
 
Bekijk online | Uitschrijven