Dolcevia.com nieuwsbrief

Voeg ons toe aan je adresboek, klik hierBezoek deze email online

 

20 Wednesday 2021

Buongiorno

 

 

 

 

 

 

 

 

Goed Nieuws uit Italië

 

Beste Lezer, 

 

Vandaag laten we Marieke Legters aan het woord om het beginwoord te schrijven.
 Jurgen en ik wonen sinds december 2019 op Sardinië in het dorpje Tresnuraghes aan de westkust van Italiaanse eiland. De feestelijke opening van de Bed&Wine met 4 kamers hadden we gepland voor april 2020, door de pandemie werd dat pas augustus. 
Doordat we maanden aan huis gekluisterd waren konden we, naast de verbouwing, met de vele zonuren de tijd goed besteden in de tuin. De wijngaard werd gerooid en moet nu gerenoveerd worden. Bovendien hebben we een moestuin aangelegd.
Nu we weer vrij zijn om op pad te gaan, kunnen we de mooiste plekjes te ontdekken. Met onze twee Weimaraners gaan we meerdere keren per week naar een nieuwe plek in de buurt en we zijn telkens onder de indruk van de overweldigende schoonheid die deze regio biedt. 
We kwamen op Sardinië terecht door onze passie voor wijnen. De historie van vinificatie en druivenrassen zijn bijzonder op Sardinië. De druivenrassen waarvan nog steeds wijn wordt gemaakt kwamen 3.000 jaar geleden al voor op het eiland. De beleving van dat heerlijke glaasje wijn is dan nog meer bijzonder!
We hebben ook een kleine wijngaard. Deze is de afgelopen 20 jaar helaas verwaarloosd. 
De gedeeltelijk nieuwe aanplant zal een typisch Sardijnse druivenras worden; de fameuze Cannonau. 
Het is voor iedereen mogelijk om een plantje te adopteren met als doel uiteindelijk je eigen wijn te maken. Het geeft je de kans om je eigen druiven te oogsten of te helpen met ander onderhoud in de wijngaard, maar als je liever alleen de wijn drinkt, dan kan dat natuurlijk ook! 
In de winter ontdekken we nieuwe Sardijnse wijnspijscombinaties. Ook experimenteren we met nieuwe ontbijtgerechtjes en antipasti. 
Op dit moment zijn we volop bezig in de wijngaard. De winterperiode is grotendeels achter de rug en nu is het weer tijd voor maaien, ploegen en in februari de jonge aanplant! 
Het geeft zoveel energie om bezig te zijn met nieuw leven; vanuit een minuscuul zaadje groeit het lekkerste voedsel. Dat is natuurlijk niets nieuws, maar voor ons is die beleving wel nieuw en het voelt fantastisch! 
Oh ja...! en binnenkort zijn we te zien in het fameuze programma Ik Vertrek, de exacte datum volgt zo snel mogelijk!

 

Met vriendelijke groet uit Sardinie, 

Marieke Legters

Dolcevia.com

P.S. Voeg ons toe aan je adresboek, klik hier

 
Krijg lezerskorting

Deze week

Nieuwe design hotels in Venetië

Het is zwaar weer in Venetië. Net dat ik het bericht in Bloomberg las dat het iconische Café Flora waarschijnlijk de deuren moet sluiten, hoor ik dat het Dogenbal ook niet door gaat en waarschijnlijk heel weinig van het traditionele Carnaval van Venetië zal plaatsvinden dit jaar. We moeten het waarschijnlijk doen met een 'virtuele' viering. Het lijkt soms een treurgang tot het bittere einde van Venetië, maar wij willen toch geloven dat het weer binnenkort omslaat. Gedurende deze crisis hebben sommige hotels toch kunnen genieten van een soort gesubsidieerde periode van sluiting en menig heeft de kans genomen om te renoveren vooral met de 90% die ze hiervoor van de staat krijgen als lening. Hier is een overzicht van de belangrijkste renovaties.      

 
Risotto Alla Milanese

Dit traditionele recept voor Risotto alla Milanese ook wel Risotto Giallo (gele risotto) genoemd is een van de bekendste rijstgerechten uit de Italiaanse keuken. Liefst worden draadjes saffraan gebruikt, afkomstig van krokussen uit Abruzzo, die de beste kwaliteit zouden waarborgen. Risotto alla Milanese is eigenlijk een van de weinige risotto's die als bijgerecht worden gebruikt, bijvoorbeeld bij het bekende Milanese gerecht Osso Bucco 

 
De Borromeïsche Eilanden Van Het Lago Maggiore

Als ambassadeurs van het Lago Maggiore, heeft de aristocratische familie Borromeo nog steeds als doel de schoonheid van het (hun) meer te verkondigen aan de hele wereld. De investeringen zijn dezer dagen vooral gericht op het onderhoud van de beminde eilanden Isola Madre, Bella en Dei Pescatori. die reikt van het tonen van de flora, de onschatbare waardevolle fauna tot de opvang van dieren. Het Parco Pallavicino is vorig jaar (2020) geopend en staat vanaf de lente van dit jaar klaar om toeristen te begroeten.   

 
Risotto Met Bospaddestoelen Of Porcini

Ongetwijfeld de meest populaire risotto en bovendien is het vooral deze risotto die kant en klaar te krijgen is in elke supermarkt. Daarentegen is het net zo gemakkelijk om het zelf te maken en tien keer zo lekker. Gebruik als het kan de porcini paddenstoelen, kan je die niet krijgen gebruik dan een mengeling van andere wilde paddestoelen en doe daar wat gedroogde porcini bij

 
Covid maatregelen in Italie vanef 17 januari

Italië verlengt de noodtoestand tot 30 april 2021 en handhaaft een reisverbod tussen de regio's tot 15 februari. Er is ook een nieuwe "witte zone" ingevoerd. De skipistes zouden op 16 februari weer open kunnen gaan 

 
 
2021 is het jaar van Dante

2021 wordt in Italië het jaar van Dante Alighieri. Zijn 700ste geboortejaar wordt gevierd met tientallen evenementen, waarvan we hier de belangrijkste vermelden. Dante is de grootste Italiaanse dichter, het meest bekend om La Divina Commedia (De Goddelijke Komedie), een heldendicht dat een van de belangrijkste literaire werken ter wereld wordt geacht. Het gedicht, dat is verdeeld in drie delen, volgt een man, waarvan over het algemeen wordt aangenomen dat het Dante zelf is, als hij het Vagevuur, het Paradijs en de Hel bezoekt. De evenementen beginnen op 'Dantedì', 25 maart, volgens wetenschappers begon Dante Alighieri op 25 maart 1300 zijn afdaling naar de hel.    

 

 

Krijg nu korting

Meer nieuws..

 
Café Flora
 

Caffè Florian

De pandemie heeft iedereen getroffen. Ze hebben sinds het begin van de eerste lockdown slechts €150K steun gekregen van de Italiaanse staat.

Bron: AD.com

 

image caption text
 

Procida 2022

De iconische Baai van Napels eiland Procida werd op maandag voor 2022 uitgeroepen tot Italiaanse cultuurhoofdstad.

Bron: ANSA

Roker
 

Milaan = Rookvrij

Een nieuwe regel verbied roken bij bushaltes, stadions, sportfaciliteiten, begraafplaatsen en honden losloopgebieden in Milaan. Op deze plaatsen kan echter nog steeds worden gerookt als je minstens 10 meter van andere mensen verwijderd blijft.

Bron: ANSA

Krijg nu korting

Meer informatie

 

Wil je het adres nieuwsbrief@dolcevia.com graag uitschrijven dan kun je dat hier doen. Indien er iets verkeerd gaat met het ontvangen van deze email contacteer dan  elisabeth@dolcevia.com - Heb je een reactie? Schrijf dan naar redactie@dolcevia.com. - Voeg ons toe aan uw adresboek

Ga naar Dolcevia
instagram
 
twitter