De hoogtepunten uit Italie van deze week - Bekijk deze email in je browser
Goed nieuws uit Italie
Beste Lezer,

Andere jaren, wat lijkt dat al lang geleden, deden we het in de herfst wat rustiger aan, ook wij willen wel eens een keer relaxen en van al het goede dat Italië te bieden heeft, genieten. Maar dit jaar is alles anders. In de eerste plaats zitten we midden in de Giro d’Italia en worden we van hot naar her gesleept met de hele karavaan. Onze ‘culinair/toeristische girovolgt de groep op de trapper en deze week hebben we al van Onno Kleyn, Evert de Rooij, Pascal Horbach, Anniek Bakkers en mij mogen lezen over de mooie en lekkere dingen die Sicilië en Calabria te bieden hebben. Blijf het volgen want volgende week komen er weer heel wat bekende gezichten voorbij om ons over het Italië achter de lijn te vertellen. De wielerenthousiasten zien iedere dag op onze Facebook pagina’s ook nog een overzicht van Wijnand Luttikholt, onze fietser aan wiens brein de culinaire giro ontsproten is.
 
Intussen werken we hard aan de uitbreiding van onze boeken, want (en dat mogen jullie best weten) is zo ongeveer het enige wat nog een beetje geld in het laatje brengt. Dus als je ons wil steunen - koop een (liefst meer) van onze kook- of reisboeken!  :-) 
 
Nieuws is natuurlijk dat reizigers uit Nederland en België (o.a.) niet meer in Italië mogen reizen zonder bewijs dat ze een negatieve Corona test op zak hebben dat niet ouder is dan 72 uur. Je kunt het ook bij aankomst laten doen, maar dat kan vervelende consequenties hebben met wachttijden die niet te overzien zijn. Gisteren werd nog gezegd dat dit vandaag in zou gaan, inmiddels gaat het gerucht dat het pas volgende week in zal gaan. Wel zijn mondkapjes nu vrijwel overal verplicht. Maar het goede nieuws is dat de grenzen open blijven en dat zou voor de wintersportgebieden in ieder geval een zegening kunnen zijn. Lees daarvoor ook hoever de veiligheidsmaatregelen in Alta Badia in de Dolomieten gaan. 

Met vriendelijke groet, 
Elisabeth 
Dolcevia.com

Onze interactieve reisgids Ligurië werd enthousiast ontvangen en velen gingen je al voor met de aanschaf er van. Maak dus gebruik van 15% korting, gebruik daarvoor deze code 'W5Y1A2S1WR8G'. Klik hier of op de banner. (Geldig bij aankopen tot en met 2020-10-28)
Koop
'De Italiaanse Rivièra in 10 etappes'  is te krijgen via Shopify.com betaalbaar met iDeal, Bancontact, GooglePay of creditcard.
Ook te koop het Pasta Kookboek en andere uitgaven.
 
 
D E Z E W E E K
Terra Madre Salone del Gusto 2020 is virtueel vanaf 8 oktober
Het belangrijkste internationale Slow Food-evenement , gewijd aan goed, schoon en eerlijk voedsel keert terug vanaf 8 oktober 2020, maar in virtuele vorm.
Lees hier meer
Etend door Italië - Inleiding Giro d'Italia oktober 2020
En eindelijk daar is hij dan. De komende drie weken zal voor de liefhebbers van het wielrennen en mooie Italiaanse landschappen in het teken staan van de Giro d'Italia. En alleen al voor de mooie beelden die we dagelijks van Italië voorgeschoteld krijgen is het volgen van de Giro al een lust voor het oog en de verbeelding voor een volgende Italië vakantie . 
Lees hier meer
Corona update (6 oktober)
Verplichte coronatest voor alle aankomsten in Italië uit VK, België en Nederland,
Lees hier meer
Skiën heeft de ruimte in Alta Badia
In vroeger dagen, zoals het vorig winterseizoen, was het bijna onmogelijk een hotel of appartement te vinden in Alta Badia, alles was vaak lang van te voren het hele seizoen al uitverkocht. Dit jaar kan je misschien je geluk beproeven om in dit geliefde skiresort nog een kamer vinden. Ik heb zelfs mogelijkheden gezien met de Kerstdagen in plaatsen als Corvara.
Lees hier meer
Stadswandeling door Siena voor architectuurliefhebbers
Siena is één van de grote kunststeden in het hart van Toscane . De betoverende stad staat voor met schitterende middeleeuwse architectuur. Je kunt urenlang door het centro storico, het historische centrum, dwalen en je blijven verbazen over de prachtige bezienswaardigheden. Tot op heden is het historisch centrum nog altijd bijna volledig intact.
Lees hier meer
Vanaf
Etappe 5: van Mileto naar Camigliatello Silano met Evert de Rooij
Van een voorjaarskoers is de roze race in 2020 een najaarskoers geworden, met totaal andere weersomstandigheden. Vandaag, woensdag 7 oktober wordt de vijfde rit gereden van Mileto, bijna in de punt van de laars, naar Camigliatello Silano worden verreden. Een rit door het wonderschone landschap van Calabria .
Lees hier meer
Etappe 4 - De wijngaarden rond de Etna met Pascal Horbach
Vandaag scheert de ‘Giro d’Italia’ op amper 5 kilometer langs een aantal wijngaarden die zich op een plek bevinden waar je ze niet zou verwachten. Tussen de twee dorpjes Solicchiata en Randazzo worden, op bijna 1000 meter hoogte, tegen de flanken van de nog immer werkende vulkaan Etna, een aantal prachtige wijnen geproduceerd.
Lees hier meer
Etappe 3 Giro d’ Italia van Enna naar de Etna – met Anniek Bakker
Sicilië is het eiland van de mooie warme blauwe zee en de prachtige stranden, maar ook het eiland van de grillige lavakusten en natuurlijk de Etna vulkaan. Op woensdag 13 mei zou de eerste bergetappe van de Giro d ’Italia 2020 worden gereden. Vandaag 5 oktober wordt Deze etappe van 150 km start in Enna en finisht aan de noordzijde van de Etna vulkaan bij Piano Provenzana in werkelijkheid gereden.
Lees hier meer
Sicilie is voor mij vooral smullen want de keuken is 'To die for', daarnaast heb je er ook prachtige stranden, pittoreske barokke stadjes en enige indrukwekkende oude tempels. Johann Wolfgang von Goethe schreef in het kader van zijn grand tour in de 18de eeuw  "Een Italië zonder Sicilië is onvoorstelbaar, daar ligt de sleutel van alles".  Met zo'n recensie is het geen wonder dat het grootste eiland van de Middellandse Zee al snel vaste prik werd voor het reiscircuit van de grand tour. 
Giro Dolcevia - Gran Partenza - Palermo en Monreale
Vandaag, zaterdag 3 oktober staat de ingelaste tijdrit in Palermo op het programma. De Giro zou in mei met een tijdrit in Budapest beginnen, maar die is dus nu uitgezet in Palermo . We hebben natuurlijk allemaal gelezen over de verscherpte Covid-19 maatregelen op Sicilië , er wordt alles aan gedaan om de Giro en het verwachte extra bezoek niet in een -geïmporteerde- besmettingshaard te laten eindigen. 
Lees hier meer
Aosta skiseizoen begint al eind oktober
De Aosta vallei is een van de mooiste gebieden van de Alpen en wie behalve van sneeuwsport ook van mooie plaatjes schieten houdt komt hier niets te kort. 
Lees hier meer
Kastanjesoep uit Piemonte
In october is het kastanjetijd in Italie, Overal waar meer 3 kastanjebomen bij elkaar te vinden zijn wordt spontaan een kastanjefeest georganiseerd. Daar kasta
 
Hoe maak je dit
Een crostata di frutta komt in Italie in allerlei vormen op tafel. Deze variatie van Deborah Mele is heel gemakkelijk en snel te maken. 
 
Gebraden varkensfilet in zoetzure saus. Uit: 'Heerlijk Rome' van Sara Manuell i, een recept uit het hoofstuk Ghetto e Isola Tiberina. 
Deal
P E R S - B I N N E N / B U I T E N L A N D
Nu de jaarlijkse overstromingen terugkeren slaagt Venetië erin het water te keren. Mose de geïnstalleerde waterkering houdt het stijgende water op afstand van  vitaal belang wordt geacht voor het herstel van het toerisme. 
Bron : CNN.com
Gucci lanceert een grootse samenwerking met The RealReal, een internet winkel met vintage en tweedehands merkkleding. 
Bron : Vogue
Sicilië was ooit berucht voor echt slechte wijn. Vandaag is is dat niet meer zo en worden eeuwenoude rassen weer tot leven gebracht. 
Bron : Wine Mag
De beste pizza in Italie? Daarvoor moet in Toscane zijn.
Bron : La Nazione
E V E N E M E N T E N
Dit zijn de grote evenementen die dit jaar niet zijn afgelast. De Opera van Verona verzet het programma naar 2021 . Alle concerten van Andrea Bocelli inclusief die in het Teatro di Silenzio zijn tevens verzet naar 2021.

Wij houden trouwens bij welke evenementen er afgelast zijn, verzet zijn of gewoon doorgaan. Voor meer agendapunten en evenementen die je niet mag missen gedurende het gehele jaar kan je terecht op deze pagina. 
Acht weken duurt de Witte Truffelmarkt van Alba maar liefst, de grootste internationale beurs gewijd aan de truffels.
 
Het evenement is ook op de virtuele toer gegaan maar toch mét 11 locaties waar je demonstraties en shows kunt bijwonen in en rondom Lucca.
 
Tijdens de grootste internationale beurs gewijd aan de witte truffel in Alba wordt tijdens de eerste drie dagen, 1-3 november, ook ruimte gemaakt voor een parallelfeest: de Piemontese hazelnoot IGP.
Het Bardolino-wijnfestival ( Festa dell'Uva e del Vino) is een van de best bewaarde geheimen van Europa, vindt elk najaar plaats aan de oevers van het Gardameer. 
Dit is de derde editie van JazzMi in Milaan van 22 oktober tot 1 november 2020 met een indrukwekkende lineup. In grootte kan je het vergeljken met het North Sea Jazz Festival. Dit jaar spelen er meer dan 500 artiesten. . Place: Milaan. Voor een bezoek aan Noord Italie in de late herfst of in de wintermaanden heb je ruime keuze tussen een muziekfestivals, maar dit is een van onze aanraders. Het wordt door kenners genoemd als een van beste jazzmuziek festivals ter wereld. JazzMi is relatief nieuw...

Iedere editie van de Rolli Days is een reis door de renaissance- en de barok, achter de deuren van weelderige stadspaleizen en landgoederen.

De belangrijke Truffelbeurs in regio Marche vindt plaats van eind oktober tot midden november.
 

In oktober en november vinden de meeste truffelbeurzen plaats en kan je kennis maken met deze heerlijke knolletjes en de gerechten die er mee worden opgesierd.

Steun ons door dit te delen met je vrienden en kennissen
 
We zijn dankbaar dat je ons nieuws volgt!
 
Uitschrijven| Bekijk deze email in je browser