De hoogtepunten uit Italie van deze week - Bekijk online
Goed nieuws uit Italie
In Rome is een nieuw ontwerp vuilnisbak geïnstalleerd, voor een grote stad zijn 5 nieuwe exemplaren nog niet veel, maar het begin is er en mevrouw de burgemeester heeft ze gisteren onder toeziend van waarschijnlijk de gehele gemeenteraad ingezegend, waarna er ongetwijfeld een glaasje prik werd geschonken in het gemeentehuis. Nu is het in Rome vaak zo, dat het bij een mooi initiatief blijft. Dus we zullen zien.

Aan het eind van het jaar komen er altijd de beroemde lijsten op tafel, de beste 100 van dit en van dat. Twee ervan zullen je misschien interesseren, de 100 beste wijnen en de beste plaatsen in Italië om naar toe te verhuizen, en nee hier zitten geen huisjes van 1 Euro bij helaas.

Van de week de Italiaanse film van Rose Island op Netflix gezien, ik kan het iedereen aanraden, fascinerend tijdsbeeld en geweldig verfilmd. Hou er een avondje voor vrij, je zult er geen spijt van hebben. 
 
Let trouwens deze week op je inbox want je ontvangt geheel gratis mijn nieuwste recepten uitgave over Kerst in Ligurie, deze wordt exclusief verspreid en is in het Engels geschreven samen met mijn collega Enrica van de blog A Small Kitchen in Genoa. 
Overal zie je de presepe, de kerststallen verschijnen, onze collega Lisa was in Assisi waar een meer dan levensgrote stal was opgezet. De stad is trouwens (tip voor volgend jaar) heel bijzonder in de kerstweken. 
Ook in Napels staan de kerststallen in de schijnwerpers, daar is het weer extra feestelijk in de beroemde straat die 365 dagen per jaar kerst viert.
Wat is eigenlijk de oorsprong van de presepe, en hoe komt het dat het hier in Italië een volkskunst is geworden? Lees er meer over.
 
Bibi is ook in de geschiedenis gedoken en vertelt over de traditie om cadeaus aan de voeten van oom-agent die het verkeer staat te regelen te deponeren. Een traditie die verdween met de komst van verkeerslichten. 
Veel plezier, ook met onze nieuwe recepten!
 
Bezoek onze winkel met kook- en reisboeken: https://shop.dolcevia.com/
 
Groeten uit Genua, 
Elisabeth 
Dolcevia.com
D E Z E W E E K
De Befana del Vigile Urbano
Een traditie die direct na de Tweede Wereldoorlog in Italië werd geboren, in de jaren van enorme schaarste en die nog tot ver in de vijftiger jaren zou doorgaan. De vrijgevige oude Befana, die naast het brengen van geschenken aan kinderen op 6 januari ook de verkeerspolitie met pakjes overlaadde. De meeste geschenken werden aangeboden door winkeliers  en bedrijven (reclame) om hen te bedanken voor het regelen van het stadsverkeer in de tijd toen er nog geen verkeerslichten waren. Maar ook om de families van de Vigile Urbano te helpen die het toen niet zo breed hadden.
Het verschil tussen Spumante en Prosecco
De tijd ligt ver achter ons dat we knallende kurken en sprankelend vocht alleen associeerden met bruiloften, eindejaarsfeesten en tewaterlatingen. Prosecco, onder deze algemene verzamelnaam, heeft de laatste jaren de populariteit van de Franse champagne behoorlijk aangetast, dat zal voornamelijk liggen aan de gunstige prijs van een fles bubbels uit Italië, maar tegenwoordig komen er behalve de massaproductie ook prachtige wijnen uit de wijngaarden van Lombardije en de Veneto
 
Kerst in de Abruzzen
Terwijl Dean Martin “Let it snow” zingt ben ik samen met mijn schoonzusje Linda de kerstmaaltijd aan het voorbereiden, dat wil zeggen, ik versier het huis, zij kookt. Ik kijk naar het tafereel dat zich nu in de keuken afspeelt, de kwetterende dames, de tafels vol met kisten, dozen, flessen en ingrediënten die klaar staan voor de culinaire hoogstandjes die plaats zullen vinden in de gezellige rommelige keuken van Linda. "We gaan wel eerst een bergwandeling maken hoor" stel ik aan mijn schoonzusje en haar vriendinnen voor, "al dat eten daar moeten we wel iets voor doen!"
 
Kerst in Napels: Het leven in miniatuur
Ook voor hen die kerststalletjes niet kunnen waarderen vormt Napels een uitzondering. In het antieke centrum van Napels, vooral in en rond de Via Dan Gregorio Armeno vind je tientallen ateliers van poppenmakers die bepaald niet alleen voor het Kerstseizoen aan het werk zijn. In de uitgestalde etalages valt meestal allereerst het bord met de tekst ´niet in China gemaakt´ op! Maar kijk daarna eens goed naar de figuren die zij maken, vaak karikaturen van politici of levensechte beelden van het dagelijks leven in Italië.
 
De Presepio | de kerststal als volkskunst in Italië
Het maken van een kerststal is een eeuwenoude traditie die overal te vinden is rond de Kerstdagen. Het woord presepe of presepio komt van het latijnse ´praesaepe´ wat gebruikt wordt om een stal aan te duiden. De traditie van het maken van een Presepe stamt al uit 432 toen de toenmalige paus bedacht om de stal van Bethlehem in het klein na te bouwen in de basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome. Hoewel ook wel wordt gezegd dat het een idee was van Franciscus van Assisi die in het plaatsje Greccio een kerststal nabouwde. 
R E C E P T E N
To die for Tiramisù 
Het verhaal over de oorsprong van het beroemde Italiaanse nagerecht Tiramisu werd mij voor de eerste keer verteld door chefkok Celestino Giacomello van het beroemde Gritti Palace in Venetie. 
 
Trendy Italiaanse cocktail drankjes met feestelijke recepten
Heb je van Sinterklaas een cocktailshaker gekregen dan zul je er met de feestdagen goddelijke drankjes mee willen maken. Wij hebben de lekkerste recepten bij elkaar gezocht.
Risotto Vernazzolana met gamba's
Niet meteen wegklikken als je denkt niet van spinazie te houden, want dit risotto recept kan je wel eens van gedachten doen veranderen. De verse basilicum smaakt heel lekker in combinatie met de groene risotto. Het is een leuk feestelijk recept dat het goed zal doen op de kersttafel, maar ook op een zonnige zomerdag. De felgroene kleur steekt mooi af bij felroze gamba's of zelfs een stukje zalm. 
Het Italiaanse kerstrecepten boek
Italiaanse kersttradities gaan gepaard met tafels vol heerlijke gerechten die hun oorsprong vonden in regionale producten en oude familierecepten.
Ga direct naar de winkel, klik hier.
N E D E R L A N D S E /B U I T E N L A N D S E - P E R S
Best Places to Live in Italy: The Quality of Life Index 2020
Bologna is the best place to live in Italy in 2020. Discover what other Italian provinces ranked in the top 25 of the annual Quality of Life index. The post Best Places to Live in Italy: The Quality of Life Index 2020 appeared first on Italofile.
Read More
Rose Island: a true and incredible Italian story
The story of the Italian Republic's only act of invasion. Italian director Sydney Sibilia's latest film, The Incredible Story of Rose Island, is the story of the Republic of Roses, an independent state founded by Giorgio Rosa, on a concrete platform he built by himself in international waters.  
Read More
“Top 100” by Wine Spectator: Brunello di Montalcino is the most awarded in history, 69 times
“Top 100” by Wine Spectator: Brunello di Montalcino is the most awarded in history, 69 times  WineNews
Read More
Rome rolls out new-look trash bins in the centre
Rome mayor says that coming up with new bin design was not easy.;Here are the new iron bins that will replace the ones in the historic centre with the horrible hanging transparent plastic bags, announced Rome's mayor Virginia Raggi on her Facebook page. This morning we have installed five of them in Piazza della Rotonda at the Pantheon, wrote Raggi on 15 December.
Read More
Steun ons door dit te delen met je vrienden en kennissen
 
We zijn dankbaar dat je ons nieuws volgt!
 
hier uitschrijven | Bekijk online