De hoogtepunten uit Italie van deze week - Bekijk online
Goed nieuws uit Italie
Beste Lezer,

Deze week heeft Umbrië ons extra aandacht gevraagd en gekregen. Niet alleen omdat we zagen dat sommige onderdelen wat verouderd waren en nodig een update verdienden maar ook omdat we bezig zijn gegaan met een nieuwe kaart voor de regio, waarop we weer een route hebben uitgetekend die de voornaamste bezienswaardigheden, oudheden, mooie hotels en typische restaurants laten zien. 
 
Zoals jullie van ons gewend zijn, hebben we vooral plekjes uitgekozen waar we zelf ons hart aan hebben verloren. Maar zoals gewoonlijk is dit een ‘work in progress’ en zullen er zeker meer plaatsen bijkomen in de toekomst. 
We hebben er tegelijk maar een aantal recepten uit Umbrië bij gezocht, en daar zitten natuurlijk linzen bij want die komen hier nu eenmaal vandaan, de vallei van Castelluccio en Norcia, een stad die bij de aardbeving van 2016 hevig beschadigd werd en waar nog steeds niet genoeg is gerestaureerd helaas. 
De
De pagina over Perugia is volledig vernieuwd en er is een nieuw artikel bijgekomen over 12 steden en 16 musea in Umbrië die samen het Terre & Musei dell'Umbria-circuit aanbieden en waarvoor je dan maar 1 toegangsprijs hoeft te betalen. 

In vervolg op ons artikel over Palermo van vorige week hebben we nu ook Monreale aandacht gegeven, want wie Palermo bezoekt mag dit niet overslaan. 
Wie weet nog wat kweeperen (quinces) zijn (en ze ergens kan kopen!) mag het recept uit Genua uitproberen. Ik heb het een aantal jaren geleden gemaakt toen ik ze hier op de markt zag liggen, erg lekker!
En omdat de sneeuw hier en daar begint te vallen, is Zuid Tirol bezig zich voor te bereiden op de komende Kerstdagen.  

Groeten uit Genua, 
Elisabeth 
Dolcevia.com
D E Z E W E E K
Typisch Umbrië
Umbrië is de streek waar ik als tiener vele maanden per jaar doorbracht, bij de paarden op een landgoed in Piegaro een gehucht een paar kilometer van Perugia. Die zomers hebben me misschien wel getekend en uiteindelijk geleid tot deze website waar ik al zoveel jaren aan werk, waar we nu ook boeken uitgeven en iedere dag meer mensen bereiken die gewoon iets hebben met Italië. Dat 'iets' is voor mij ook moeilijk onder woorden te brengen maar Umbrië is niet alleen het hart van Italië, maar ook een beetje van mijn hart.  Ik heb mijn best gedaan om de regio weer wat naar voren te schuiven en het plan is om a.s. januari een nieuwe Engelstalige SlowItaly reisgids over Umbria uit te brengen. 
 
Ga naar Umbrie
Perugia | eeuwenoud hart van Umbria
Perugia werd meer dan 3000 jaar geleden gesticht door de Etrusken. Prachtige historische gebouwen als de statige Corso Vannucci en het Piazza IV Novembre maar ook kleine steegjes en gezellige terrasjes maken van Perugia een absolute must see bestemming. Het is tegelijk een moderne stad met een internationale universiteit, een mini-metro en ondergrondse roltrappen die deels door eeuwenoude tunnels lopen en je dan weer omhoog brengen naar de binnenstad: een levendige studentenstad met allerlei barretjes, leuke restaurantjes en kleine traditionele boetieks in sfeervolle straatjes.
Musea en het land van Umbrië
16 musea bezoeken voor één prijs. Een reis langs de meesterwerken van Umbrië, door het hart van Italië, land van mysteries en heiligen, geboorteplaats van de heilige Franciscus. Umbrië is een schat om te ontdekken, een plek om door te trekken, een land om te leven. Een kleine regio die veel dingen te bieden heeft: prachtige en vaak wilde natuur, lekker eten, oude tradities, maar bovenal kunst en cultuur.
Villa
Mei - Festa dei Ceri in Gubbio
De 15de mei is een hoogtijdag in Gubbio als het Festa ei Ceri plaatsvindt, een van de meest opzienbarende feesten in Umbria. In Gubbio komt de gehele bevolking. Dit jaar helaas niet, maar de plannen zijn weer volop aanwezig voor volgend jaar.
 
Kerstmis in Brixen, betoverend voor jong en oud
De herontdekking van oude gewoontes en tradities. Tijdens de kerstperiode heerst er in Brixen een heel bijzondere sfeer. De eerste sneeuw op de omliggende bergtoppen geeft een sprankelend beeld van het dal en nodigt uit tot de eerste afdalingen op de perfect geprepareerde pistes. Of het nu gaat om actieve mensen, smaakliefhebbers of cultuurliefhebbers.
Monreale UNESCO Wereld Erfgoed vlakbij Palermo
Na zoveel te hebben geschreven over Palermo zou ik haast vergeten dat er bezienswaardigheden zijn rondom de stad die je eigenlijk niet mag missen. Een daarvan staat sinds 2015, samen met andere exemplaren van Arabisch/Normandisch erfgoed van de provincie palermo , op de UNESCO werelderfgoedlijst: De Normandische kathedraal (1172) en het klooster van Monreale vooral beroemd voor het schitterende mozaïek dat met goud werd ingelegd.
R E C E P T E N
Linzensoep met Lenticchie di Castelluccio di Norcia
Er bestaan in Italie talloze recepten voor linzensoep, die hier bijna net zo populair is als erwtensoep bij ons. Maar met een groot verschil, want elke linzensoep is hier anders, iedere streek heeft zijn eigen versie, terwijl erwtensoep toch eigenlijk maar op één manier wordt klaargemaakt. In Castellucio heeft men dus vanzelfsprekend een eigen recept zoals we dat mochten proeven in de agriturismo Antica Cascina di Castellucio (helaas verwoest in de aardbeving). Als je meer wilt weten over de linzen uit Castellucio in Umbria dat raad ik je aan om mijn verslag hiervan te lezen. Dit recept is genoeg voor een maaltijdsoep voor 4 personen.
 
Appelcake Brustengolo uit Assisi
Sensi is een buitengewoon goede patisserie in Assisi (Umbrië) die op traditionele wijze zoetigheden bereidt typisch voor de streek rondom Assisi.
 
De Cotognata, terrine van kweepeer uit Genua
Een traditioneel Genuees recept dat ik ooit geproefd heb bij de unieke Pasticceria Copello  in Chiavari. Kweeperenbomen zijn er steeds minder, maar ze behoren samen met granaatappel tot de mooiste troeven van de herfst. Als je aan kweeperen kunt komen is dit een recept om te onthouden als dessert of bij een kaasplankje te eten. Basisingrediënten zijn kweeperen (je mag ook een stevige appel gebruiken), suiker, water en citroen. De suikersiroop moet 1 nacht in de koelkast en daarna moet het gerecht lang drogen.
Crostoni met gamba’s en muntsaus
In het Italiaans heet dat Crostoni di gamberi alla menta, een recept uit Sicilie waarbij de gamba’s licht worden gebakken en daarna op sneetjes brood worden gelegd, waarover een sausje van munt, ansjovis en Siciliaanse kappertjes wordt gegoten. Een heerlijk hapje vooraf of bij de borrel.
B U I T E N L A N D S E - P E R S
A new jukebox musical of Carrà’s songs caps a 60-year career for a cultural icon who revolutionised Italian entertainment – and gave women agency in the bedroom 
Bron : The Guardian
Bettona wordt ook wel het ‘Balkon van Umbrië’ genoemd. Net als veel andere Etruskische nederzettingen ligt ook dit stadje hoog...
Het Colosseum nagemaakt van 9036 legoblokjes, doe dat maar eens na!
Bron: Roma  mentelocale.it
Fried pizza is the lesser-known cousin of Neapolitan pizza
Het nieuwe seizoen van ‘Ik Vertrek’ gaat op vrijdag 27 november van start. Dat wordt weer een mooi avontuur met de nodige hobbels voor de stellen die Nederland verlaten. Zo verhuist een gezin naar de regio Umbrië. Jean Paul en... Het bericht TV-tip: nieuw seizoen van ‘Ik Vertrek’ met familie in Umbrië verscheen eerst op De Smaak van Italië.
Van 18 november tot en met 6 december kun je online en in 47 theaters in heel Nederland de nieuwste documentaires bekijken op het IDFA. Dit jaar is een Italiaanse regisseur de hoofdgast. Dit jaar kun je tussen 18 november... Het bericht Deze Italiaanse regisseur is hoofdgast op IDFA 2020 verscheen eerst op De Smaak van Italië.
Steun ons door dit te delen met je vrienden en kennissen
 
We zijn dankbaar dat je ons nieuws volgt!
 
UitschrijvenUnsubscribe | Bekijk online