De hoogtepunten uit Italie van deze week
Goed nieuws uit Italie
Beste Lezer,

Ik denk dat velen met mij een zucht van verlichting zullen slaken dat de zomerperiode voorbij is. In het toerisme begint het nieuwe jaar in de herfst, je gaat nadenken over volgend jaar, het volgend seizoen, als alles hopenlijk beter gaat worden, of zoals hier de hartekreet luidde ‘Andrà tutto bene’, het komt allemaal goed. 
 
De herfst is voor mij heel speciaal, voor mij zijn de aardse kleuren, de mistige ochtenden en de plots warme uurtjes als de zon alles een extra gloed geeft, magische momenten. Herfst in Italië is daarbij extra mooi, de dorpsfeesten voor wat er geoogst wordt, een hartige maaltijd met everzwijn en paddenstoelen (of truffels) in een lokale osteria na een wandeling in het bos, met een zak vol gevonden noten en kastanjes die je thuis glanzend op wrijft. Nostalgie? Een beetje, maar het is nog steeds mogelijk.
Bekijk
In mei, tijdens de lockdown, hebben we een nieuw project opgezet ‘Logeren bij Landgenoten’, omdat bloed nu eenmaal kruipt waar het niet gaan kan. Bijna 40 Vlaamse en Nederlandse ondernemers hebben zich erbij aangesloten en deze week starten we onze eerste campagne, die ook te zien is in ‘De Smaak van Italië’ van deze maand (komt volgende week uit). Je kunt het ook volgen op onze Facebook pagina, er staan tal van leuke aanbiedingen in voor de herfst.  
 
We hebben weer wat recepten voor jullie, wat leuke tips, een evenement wat je niet mag missen (met Jan Fabre) in Napels en een drietal koophuizen onder de 150.000 waar je je handen nog bij vuil kan maken. 
Met de kortingscode '20dolcevia' krijg je nu 20% korting op ons nieuw pasta receptenboek.

Onze prijsvraag over het meer van Lugano (in de provincie Como) loopt nog tot half september, dus doe mee en waag een kans om een weekend in een luxe hotel te winnen.  Je kunt meedingen naar een weekeind verblijf aan het meer van Lugano in het luxe Beach Resort Parco San Marco in Porlezza, het wordt lief aangeboden door het Bureau van Toerisme van de provincie Como. De winactie loopt tot de nieuwsbrief van 1 september.  Let op dit keer is de vraag die je moet beantwoorden moeilijker dan gewoonlijk, dus veel succes!  

Veel leesplezier en vriendelijke groeten uit Italië

Elisabeth 
Dolcevia.com
D E Z E W E E K
Het najaar in Italie tussen truffels en rijpende druiven
Alleen insiders weten dat er geen beter moment is om Italië te bezoeken dan in de ‘Indian Summer’ , een periode van warm weer, heiig in de vroege ochtend, koele avonden wanneer een open vuur gezelligheid brengt en buiten een caleidoscoop aan kleuren: geel, rood, oranje en bruin, van eind september tot begin november. Italië feest zelf ook, want in bijna elke streek worden oogstfeesten gehouden, van de onovertroffen truffels in Le Marche tot het rijpe citrusfruit in de boomgaarden rond de Etna en de druivenoogst die wel overal plaatsvindt. ‘Logeren bij Landgenoten’, een initiatief van Dolcevia.com bestaat uit een verzameling van de mooiste slaapplaatsen in Italië van Nederlandse en Vlaamse ondernemers.
De laatste pontonbrug in Italie bij Pavia
Bereguardo's pontonbrug: een verhaal dat 700 jaar oud is.  De Bereguardo schipbrug is een van de weinige pontonbruggen in Italië die je met de auto kan oversteken. De brug in Bereguardo is al die tijd van strategisch belang geweest. In de 14de eeuw was dat al zo en in de laatste twee wereldoorlogen was de brug nog steeds noodzakelijk voor de doorvoer van geallieerde legers.
Wandelen op het randje van de geschiedenis: De grensstad Gorizia
Gorizia, een grensstad in het centrum van Europa, met één voet in Italië en één in Slovenië, wordt beschouwd als de belangrijkste smeltkroes van Friuli Venezia Giulia en is, samen met Nova Gorica, genomineerd voor Culturele Hoofdstad van Europa 2025.
Bevroren yoghurt met bosbessen
Een heerlijk toetje dat ook zonder ijsmachine gemaakt kan worden door het 3-4 uur in de diepvries te plaatsen en na 1 uur zachtjes door te roeren.
Groene bonen in knoflooksaus
Hoewel dit recept uit Sardinië stamt zien we het ook wel in andere delen van Italië, met name op Sicilië , waar ze er de meterslange bonen voor gebruiken. Deze bonen zijn niet zo verfijnd van smaak als de kleinere soorten en daarom past een saus met een uitgesproken smaak er goed bij.
Nieuwe huizen te koop in Italie
heb je zin in een project? Deze week drie villa's die weliswaar niet klaar zijn om in te trekken maar wel om je creativiteit de vrije loop te geven. Er is nu een groot aanbod van betaalbaar onroerend goed in Italië, genoeg om serieus om over kopen te denken en misschien een droom waar te maken. Maar weet je ook waarom je een huis in Italië zoekt, want dan zal er ook veel duidelijk worden over wat je precies zoekt en kun je je richten op specifieke zaken.  
Trailer: Wine Masters Class II door Klaas de Jong
De roem van dit land werd goed beschreven door de Romeinen, zij kenden de regio als Campania Felix, wat zich in het Engels vertaalt als "land van overvloed en vreugde". De roem van het gebied als grote wijnproducerende regio vervaagde met de ineenstorting van het Romeinse Rijk. Maar vandaag de dag telt Campanië enkele van de hoogste dichtheden van DOC's en DOCG's (kwaliteitswijngebieden) binnen Italië. Campanië bloeit met herbewerkte oude rassen die ooit op deze gronden groeiden, zo'n 2000 jaar geleden, en die in 79 na Christus onder vulkanische as en puimsteen werden begraven.
 
Ontdek de wijn van Campania
Deal
Ontdek het Lago Ceresio (Lugano) en het Valsolda met Winactie
Wat maar weinigen weten is dat de provincie Como niet alleen gezegend is met het beroemde Comomeer waar rode Ferrari ’s in de dorpen rond het meer geen uitzondering zijn, maar dat er ook nog een stukje van het meer van Lugano bij hoort, beter bekend in Italie als het meer van Ceresio , Het is een alpenmeer dat zich uitstrekt tussen het kanton Ticino in Zwitserland, de provincie Varese en de provincie Como.
Hoe win je een weekend in een 4-sterren resort?
P E R S - B U I T E N L A N D
Of het nu gaat om dagelijkse gewoontes, manieren of de menselijke natuur in het algemeen, Italianen hebben een aantal zeer klassieke spreekwoorden die bij elke omstandigheid lijken te passen. 
Living and working in Italy as an English teacher, many of my students and friends were from the Italian region of Puglia.  During our conversational English lessons, they would search for the words to describe their beloved hometowns and show me photos of seasides and grottos with water a shade of blue I had only […]
Italy: Rome airports first in EU to be recognised for fight against covid-19
Vliegvelden van Rome zijn de eerste in Europa die veilig zijn verklaard, hoewel ook in Italië de aantallen infecties omhoog aan, die je overigens wel in context moet zien "De cijfers van 16 mei en 20 augustus over de besmetting met het coronavirus zijn alleen vergelijkbaar m.b.t. de nieuwe besmettingen. Op 16 mei waren er 153 sterfgevallen, op 20 augustus 6; er waren 775 mensen opgenomen op de ic, vandaag 68; er waren 10.400 mensen opgenomen op andere afdelingen, vandaag 883; er waren meer dan 59.000 mensen in thuisisolatie, vandaag iets meer dan 15.000. Het verschil tussen deze cijfers is groot en impliceert vooral dat de druk op de ziekenhuizen nu beduidend lager is dan medio mei, waar echter de trend van nieuwe infecties en nieuwe ziekenhuisopnames beduidend afnam."
Lees meer
Covid: test agli imbarchi dall'Isola, la Sardegna pone tre condizioni - L'Unione Sarda.it
Géén afstand mogelijk bij inscheping en slechte ventilatie naar Sardinië. De verzoeken van het Gewest aan de regering om tot een akkoord te komen over de situatie.
Lees meer
E V E N E M E N T E N
Dit zijn de grote evenementen die dit jaar niet zijn afgelast. De Opera van Verona verzet het programma naar 2021 . Alle concerten van Andrea Bocelli inclusief die in het Teatro di Silenzio zijn tevens verzet naar 2021.

Wij houden trouwens bij welke evenementen er afgelast zijn, verzet zijn of gewoon doorgaan. Voor meer agendapunten en evenementen die je niet mag missen gedurende het gehele jaar kan je terecht op deze pagina. 
Internationaal gedeelte van het Napoli Teatro Festival
De Belgische kunstenaar Jan Fabre , internationaal bekend om zijn provocerende kunstwerken en creatieve geest, de Britse actrice Charlotte Rampling , een buitengewoon en bekroond filmtalent, de Griekse choreografe Dimitris Papaioannou , een authentieke pionier van de hedendaagse dans, de Frans/Syrische theaterregisseur Ramzi Choukair en de Koeweitse toneelschrijver en regisseur Sulayman Al-Bassam bieden een nieuwe visie op het postkoloniale theater. Dit zijn grote en beroemde theatermakers, die de hoofdrolspelers zullen zijn van het komende internationale deel van het Napoli Teatro Festival Italia 2020 , dat bestaat uit 5 evenementen , van 1 september tot en met de laatste van februari.
Het festival wordt omschreven als een "culturele safari" voor nieuwsgierige mensen, cultuurliefhebbers en landschapsliefhebbers, een inleiding die eigenlijk alle kanten op gaat, ook de website is erg precies over het doel, maar misschien is dit ook wel de bedoeling, het klink in ieder geval intrigerend en de locaties zijn heel bijzonder. Het Festival dei Sensi wordt georganiseerd van 28 tot 30 augustus in en tussen de dorpen en het platteland van de Itria-vallei in Puglia . 
Expositie van meer dan 200,000 soorten bloemen, kruiden en planten in installaties van Rebecca Louise Law in het Oratorium van San Tiburzio in Parma
 
Steun ons door dit te delen met je vrienden en kennissen
 
We zijn dankbaar dat je ons nieuws volgt!
 
Uitschrijven | Bekijk online