De hoogtepunten uit Italie van deze week - Bekijk Online
Goed nieuws uit Italie
Beste Lezer,

Vandaag kwam mijn collega binnen en riep uit dat ze niets meer over covid, trump of brexit wilde horen. “Er zijn toch nog wel andere onderwerpen waar we het over kunnen hebben?” Het is waar het nieuws wordt al maanden door een handvol onderwerpen beheerst en er is toch nog wel iets anders om het over te hebben.

Er zijn inderdaad een aantal statistieken die de moeite van het vermelden waard zijn. Zo publiceerde de ANVR gisteren een overzicht val de teruggang in geboekte reizen naar de diverse landen van de wereld. Over buiten Europa waren ze gauw klaar, maar binnen Europa zijn ook een paar interessante cijfers te zien. Terwijl Spanje -85% boekt, liggen de kaarten van Italië met “maar” -35% goed. 
Boekingsmonitor
De meest recente Covid gerelateerde informatie met betrekking tot Italië kun je hieronder lezen over het decreet van 19 oktober. Wie graag de actuele cijfers en statistieken van Italië en de verschillende regio wil bekijken raad ik de volgende grafiek aan. De Corriere heeft trouwens ook een leuk nieuwtje voor de gastronoom, met een nieuwe website: Cook, racconti di Cucina.

De uitbreiding van de boeken gaat door, we gaan misschien nog deze week de Engelse versie van de SlowItaly route-reisgids Ligurië uitgeven. Wist je trouwens dat je om te tijd wanneer we de route bijwerken een gratis nieuwe uitgave krijgt via je email? Let op je mail of als je twijfelt vraag onze redactie om de nieuwste uitgave. Wil je graag een recensie schrijven van een boek dan mag je een exemplaar aanvragen bij de redactie@dolcevia.com
 
We hebben een nieuwe Italiaanse stagiaire, Arianna, net afgestudeerd in talen. De meeste zaken moet ze virtueel leren maar het gaat beter dan ik had verwacht.  Jullie zullen niet veel van haar horen omdat ze tot nu toe alleen met de Italiaanse markt werkt, misschien doet ze later dit jaar een debuut op Instagram. Wij wensen haar tanti auguri!! 

Met vriendelijke groet, 
Elisabeth 
Dolcevia.com

Onze interactieve reisgids Ligurië werd enthousiast ontvangen en velen gingen je al voor met de aanschaf er van. Maak dus gebruik van 15% korting, gebruik daarvoor deze code 'W5Y1A2S1WR8G'. Klik hier of op de banner. (Geldig bij aankopen tot en met 2020-10-28)
Koop
'De Italiaanse Rivièra in 10 etappes'  is te krijgen via Shopify.com betaalbaar met iDeal, Bancontact, GooglePay of creditcard.
Ook te koop het Pasta Kookboek en andere uitgaven.
 
 
D E Z E W E E K
Forestis, een mindful-wellness hotel op 1800 m
Op een bergtop, 1800 meter boven de zeespiegel, waar de sterren voor het grijpen in de lucht hangen en de stilte alleen wordt onderbroken door het ruisen van de wind tussen de bomen.
Ontdek dit
Gevulde inktvisjes - Calamari ripieni
Recept voor de klassieke gevulde inktvis zoals je dat in Italie eet in Ligurie. De vis kun je bij de visboer bestellen of bij een toko in het vriesvak vinden.
 
Makkelijk te maken
Il Convicinio di Sant'Antonio in Matera gerestaureerd
Iedereen die ooit Matera heeft bezocht heeft gehoord van de films die werden opgenomen in het deel Sasso Caveoso, waar je op uitkijkt een van de vele hotels in de sassi van Matera. 'The passion of Christ' van Mel Gibson is bij ons waarschijnlijk het meest bekend. De vallei tussen deze twee delen van Matera is waar het riviertje Gravina stroomt, als er water is. De nieuwe 007 film werd ook in Matera opgenomen. 
Ontdek Matera
Porcini paddenstoelen
We horen in deze tijd van het jaar veel over truffels, het zwarte of witte kleinood, maar ook Porcini paddenstoelen zijn een onderdeel van de Italiaanse keuken, we kunnen ze niet wegdenken, in de herfst of late zomer zien we ze vers op de markt en schrikken elke keer opnieuw van de prijs. Maar laten we eerlijk zijn, het brengt de Italiaanse keuken wel per omgaande in huis. De doordringende geur, de nootachtige smaak maakt van elke eenvoudige pastasaus een gastronomisch gerecht.
Alles wat je moet weten over Porcini's
Pasta, en nog eens pasta: Hoe belangrijk is voeding tijdens de Giro d’Italia?
Van mijn oma ken ik de uitspraak “Als de veearts langs komt, vraagt hij eerst wat de beesten gevreten hebben en als je bij de dokter komt krijg je een pilletje voorgeschreven”. Voor mijn oma was goed eten heel belangrijk om gezond te blijven. Voor sporters en dus ook wielrenners is dat nog eens extra belangrijk. Op een bruine boterham met kaas rij je nog geen etappe van voren, laat staan dat je een ronde van Italië zou kunnen uitrijden. Ja, die bruine boterham, zo ontdekte ik in mijn Slow Food verkenning van de Giro in 2016 die in Gelderland startte, was een dingetje van kilometervreter Henk Lubberding.
Lees meer
Covid-19, persconferentie premier Conte 18 october
Er komen nieuwe beperkingen omdat Italië 11.705 coronavirusgevallen in één dag registreerde. De Italiaanse premier Giuseppe Conte kondigde tijdens een persconferentie in het Palazzo Chigi op zondag 18 oktober een reeks verdere beperkingen.
Lees de details
Etappe 17 Van de Brenta in de Brenta met Maurice Paasschens
De 17e etappe van de Giro d’Italia wordt een van de mooiste en spannendste etappes van deze Giro door plaatsen zoals Madonna di campiglio , bassano del grappa , de Dolomieten en het meer van molveno . Met een hoogteverschil van meer dan 5000 meter , verdeeld over 4 passen, gaat dit het peloton zeker uit elkaar trekken. Met nog 4 dagen te gaan, zou dit misschien wel de beslissende etappe van de Giro 2020 kunnen zijn. Een ding is zeker, spectaculair gaat het worden! Spectaculair vanwege de sportieve prestatie en haar wedstrijdelement, maar misschien nog wel spectaculairder door het veranderende landschap waar we 'virtueel' doorheen koersen.
Ontdek deze etappe
Etappe 15: Base Aerea Rivolto - Piancavallo met Ad Smets
Door het team van Dolcevia werden wij van il Tramonto (Sjaak Verweij en Ad Smets) gevraagd om een etappe van de Giro Italia te begeleiden met culinaire en toeristische tips. We wonen aan de partenza (start) van de 15de etappe en kijken vanuit onze Villa Valetudine uit op de berg waar de finish plaatsvindt, een goede gelegenheid om jullie bekend te maken met deze prachtige hoek van ‘bella Italia’. Terwijl ik - Ad Smets - dit verhaal schrijf, kijk ik vanuit het raam van onze bibliotheek uit op de Piancavallo, eindpunt van de 15de etappe van de Girò d’Italia, de hoogste berg van onze regio.
Meer over deze etappe
Etappe 14 - "Er is hoop zolang er prosecco is" door Ewout Kieckens
In het gebied tussen Conegliano en Valdobbiadene voelt Tom Dumoulin zich thuis en iedereen wel die van prosecco houdt. Het is niet meer dan logisch dat er een tijdrit is ingeruimd tussen de mooie heuvels van Conegliano en Valdobbiadene. Zo kunnen de renners en de toeschouwers tenminste vroeg aan de prosecco .
Meer over deze etappe
Etappe 13 - Een tocht door de Povlakte met Evert de Rooij
Vandaag wordt de 13e etappe van de Giro d'Italia  verreden, een grotendeels vlakke rit over 190 kilometer van Cervia, een havenstadje aan de Adriatische Zee (beroemd vanwege de zoutwinning), naar Monselice, aan de voet van de Colli Euganei. We zullen pas op 16 oktober weten of het vandaag op een massasprint zou zijn uitgedraaid of op een sprint met een select groepje vluchters. In de laatste 30 kilometer liggen namelijk twee venijnige hellingen.
Meer over deze etappe
Etappe 12: Un Tributo a Marco Pantani in Cesenatico door Wijnand Luttikholt
We starten en eindigen vandaag in Cesenatico. Als je in de wielerwereld Cesenatico zegt, dan heb je het ook over il Pirata, Marco Pantani. Bij leven en welzijn zou hij dit jaar op 13 januari vijftig zijn geworden, dat heeft echter niet zo mogen zijn.
Meer over deze etappe
E V E N E M E N T E N
Wij houden trouwens bij welke evenementen er afgelast zijn, verzet zijn of gewoon doorgaan. Voor meer agendapunten en evenementen die je niet mag missen gedurende het gehele jaar kan je terecht op deze pagina. 

Evenementen in oktober en november
Acht weken duurt de Witte Truffelmarkt van Alba maar liefst, de grootste internationale beurs gewijd aan de truffels.
 
Het evenement is ook op de virtuele toer gegaan maar toch mét 11 locaties waar je demonstraties en shows kunt bijwonen in en rondom Lucca.
 
Tijdens de grootste internationale beurs gewijd aan de witte truffel in Alba wordt tijdens de eerste drie dagen, 1-3 november, ook ruimte gemaakt voor een parallelfeest: de Piemontese hazelnoot IGP.
Het Bardolino-wijnfestival ( Festa dell'Uva e del Vino) is een van de best bewaarde geheimen van Europa, vindt elk najaar plaats aan de oevers van het Gardameer. 
Dit is de derde editie van JazzMi in Milaan van 22 oktober tot 1 november 2020 met een indrukwekkende lineup. In grootte kan je het vergeljken met het North Sea Jazz Festival. Dit jaar spelen er meer dan 500 artiesten. . Place: Milaan. Voor een bezoek aan Noord Italie in de late herfst of in de wintermaanden heb je ruime keuze tussen een muziekfestivals, maar dit is een van onze aanraders. Het wordt door kenners genoemd als een van beste jazzmuziek festivals ter wereld. JazzMi is relatief nieuw...

In oktober en november vinden de meeste truffelbeurzen plaats en kan je kennis maken met deze heerlijke knolletjes en de gerechten die er mee worden opgesierd.

Steun ons door dit te delen met je vrienden en kennissen
 
We zijn dankbaar dat je ons nieuws volgt!
 
Uitschrijven | Bekijk Online