De hoogtepunten uit Italie van deze week - Bekijk online
Goed nieuws uit Italie
De tweede week van december en het wordt dus tijd om aan de komende feestdagen te gaan denken, vooral als je dingen moet gaan bestellen, kan je niet te lang meer wachten. Een paar dagen geleden hebben we jullie onze truffel en saffraan special toegestuurd met tips en recepten waar je misschien al een hoop ideeën uit kunt halen. Heb je die mailing niet ontvangen, kijk dan nog even in je spambox, want we hebben hem zeker verstuurd. En anders kan je het hier downloaden.
 
In Italië is al een hoop sneeuw gevallen en dat zal de wintersporters wel wat pijn bezorgen, trouwens niet alleen hen. De dorpen in de bergen zullen het nog moeilijk gaan krijgen. Het belet ons niet om naar mooie plaatjes te kijken. Hier aan de kust is het niets dan regen en koud. Maar ja, een geluk bij een ongeluk, we gaan toch de deur niet uit. 
 
In Rome is dit jaar een extra mooie kerstboom verrezen op het Venezia plein en trouwens ook op het Piazza Navona is een waar kunstwerk neergezet voor de omwoners leuk om te zien.
 
Bezoek onze winkel met kook- en reisboeken: https://shop.dolcevia.com/
 
Groeten uit Genua, 
Elisabeth 
Dolcevia.com
D E Z E W E E K
Truffels en Saffraan, een bijdrage van kenner Wijnand Luttikhold
Ik houd alweer zo'n 10 jaar een TRUFFELBLOG bij. Al was het maar als een soort aantekeningen boekje voor mezelf. De groei van de truffel is wispelturig en dat is de teelt van de saffraan blijkbaar ook. In Gubbio ligt voor mij het dichtstbijzijnde consorzio Zaffrano. Van hen leerde ik de wijsheid dat een goed jaar voor de witte truffel meestal een slecht jaar voor de Saffraan opbrengst betekent. Daar wilde ik meer van weten en dus vroeg ik waardoor dan die saffraan in zo'n jaar het minder doet?
De Designer Panettone
De designer Panettone met Siciliaanse mandarijnen uit de Ciaculli. 
Ontdek dit
Saffraan DOP uit Navelli
Het jaar is om en nabij 1200. Santucci, een monnik uit Navelli, dat ligt in wat wij nu Abruzzo noemen, steelt drie krokusbolletjes als hij na een tour als Inquisitie-beambte in Spanje naar huis wordt teruggestuurd. Santucci behoort weliswaar tot een invloedrijke clan in de Abruzzi, maar hij weet ongetwijfeld wat voor straffen er kunnen worden opgelegd en uitgevoerd in de Middeleeuwen. De krokusjes leveren de dure smaakmaker saffraan op.
Kerst in Italie | Tradities in Milaan en Verona
Het is bijna niet meer mogelijk om voorbij te lopen aan de grote blauwe en rode dozen in de supermarkt tijdens de feestdagen. De Italiaanse Panettone heeft zich voorgoed een plaats verworven op de schappen in de supermarkt. Panettone di Milanese en het broertje Pandoro uit Verona zijn niet zo zeer een lekkernij als wel een traditie. Over de herkomst, die uit de vroege middeleeuwen stamt, doen veel verhalen de ronde.
 
De legendarische Coca Cola Kerstwagen in Milaan
De felrode Coca-Cola truck is in de loop der jaren bijna net zo iconisch geworden als de kerstman zelf, zodra de lichtjes voor het eerst schijnen, lijkt het kerstseizoen echt te zijn begonnen. Sommigen zullen het dit weekend hebben gezien, in de straten van Milaan , vlammend rood en net als vroeger in de jaren '90: de Coca Cola Kersttruck is momenteel op tournee in Italië om "iedereen, ook al is het op een afstand, een moment van vreugde te geven".
Waaraan voldoet een goede wandelschoen?
Je voeten dragen je lichaam. Zeker als je stevige wandelingen maakt zijn goede heren wandelschoenen onmisbaar. Maar ze zijn er in alle soorten en maten, op welke loop jij straks het lekkerste weg? Het is absoluut de moeite waard om de verschillende merken en modellen goed te vergelijken voor je een nieuw paar koopt. We hebben een aantal wandelschoenen voor heren aan een grondige analyse onderwerpen en onze bevindingen op een rij gezet. Doe er je voordeel mee!
R E C E P T E N
Amandelkoekjes
Zelfgemaakte koekjes met warme chocolademelk op een wintermorgen, een ontspannen moment tijdens de kerstdagen. De variabelen zijn bijna oneindig en iedereen volgt terecht zijn eigen smaak. Maar als je een recept wil voor je kerstkoekjes, dan is hier een gemakkelijk recept om mee te beginnen. Eenvoudig en lekker, amandelkoekjes zijn leuk voor je als je de kinderen er bij wil betrekken met weinig ingrediënten.
Het Italiaanse kerstrecepten boek
Italiaanse kersttradities gaan gepaard met tafels vol heerlijke gerechten die hun oorsprong vonden in regionale producten en oude familierecepten.
Ga direct naar de winkel, klik hier.
Penne alla Mimosa
Saffraan is een delicaat specerij en net als truffel wordt het bijna nooit in gecompliceerde recepten gebruikt, dit recept van de cooperatie Altopiano di Navelli is een goed voorbeeld. Het is essentieel dat je goede saffraan gebruikt, anders mis je het heerlijke aroma van saffraan en hou je slechts gele pasta over
N E D E R L A N D S E /B U I T E N L A N D S E - P E R S
Zo maak je 3 feestelijke drankjes voor een witte kerst
In Nederland een witte kerst niet vaak meer mee. Verras je vrienden en familie (ook al is het in kleine kring) dit jaar met een feestelijke witte cocktail. Met onderstaande recepten tover je ze in een een handomdraai. Witte kerst... Het bericht Zo maak je 3 feestelijke drankjes voor een witte kerst verscheen eerst op De Smaak van Italië.
Spelacchio: Rome lights up Christmas tree in Piazza Venezia
Rome to light up Via del Corso and illuminate Piazza Navona fountains. Rome mayor Virginia Raggi will switch on the 100,000 led lights on the city's Christmas tree in Piazza Venezia at 17.45 on Tuesday 8 December. The event, held each year on the Feast of the Immaculate Conception, will be streamed live on Facebook. Rome: Pope Francis makes surprise dawn visit to Immaculate Conception statue in heavy rain This year's tree is financed with around €140,000 of city funds, after being sponsored the last two years by US streaming giant Netflix. Rome illuminates Piazza Navona fountains with light shows for Christmas The city will also turn on Christmas lights on the main shopping thoroughfare, Via del Corso, and illuminate the fountains in Piazza Navona with light shows. Photo Spelacchio 2019 - Virginia Raggi Facebook page
Rome illuminates Piazza Navona fountains with light shows for Christmas
Christmas magic in Piazza Navona in 2020. Rome's Befana & Christmas market in Piazza Navona is cancelled this year, due to covid-19, but there will still be some colourful festive magic. The city will illuminate the three historic fountains in the piazza with light shows each night for the duration of the Christmas season. Rome to light up Christmas tree on Festa dell'Immacolata The fountains will be lit up later today, 8 December, on the occasion of the Feast of the Immaculate Conception, a Catholic holy day and national public holiday in Italy. Rome in December: all you need to know Rome mayor Virginia Raggi will also switch on the 100,000 lights on the city's "Spelacchio" Christmas tree in Piazza Venezia, at 17.45 this evening. Photo RomaToday
Rome's pilgrim routes
Much of the layout of Renaissance Rome was dictated by the needs of pilgrim routes to St Peter's from all parts of the city. By Arianna Farina The layout of Rome in the early 15th century was still determined by its mediaeval shape. It was only thanks to the urban planning policies of the great 15th-century popes that the city began to take on the Renaissance form that is still partly visible today. 
Steun ons door dit te delen met je vrienden en kennissen
 
We zijn dankbaar dat je ons nieuws volgt!
 
Unsubscribe hereUnsubscribe | View web version>