De hoogtepunten uit Italie van deze week - Bekijk online
Goed nieuws uit Italie
Beste Lezer,

Deze week zijn we iets te laat met de nieuwsbrief omdat ik met veel enthousiasme  aan een verhaal over Trentino begon en ik er geen einde aan kon breien. Wat normaal gesproken een dag zou moeten duren werden er drie, niet geholpen door het feit dat ik tussendoor ook nog wat kunstjes in cartografie onder de knie wilde krijgen. Kaarten zijn fascinerend en wat Google Maps levert is maar de top van de ijsberg. Een groot deel van de kaarten op Dolcevia gaan straks veranderen zodat je onze tips handiger  mee op reis kunt nemen, zoals het hoort.    
Het
(Foto) Het heiligdom San Romedio in de provincie Trento

Tussendoor bereikte me het nieuws dat Napoli in tranen is over de plotselinge dood van Diego Maradona terwijl TUI tot de beste Ski reisorganisatie wordt verkozen. Ik neem aan dat dit over het seizoen 2019-2020 gaat want dit jaar gaan we waarschijnlijk niet naar de wintersport.  Des de meer reden, lijkt mij, om wat noordelijke regio's op te nemen in een voorjaarsvakantie, denk bijvoorbeeld aan een wandelvakantie. Piemonte heeft alvast een verleidelijk aanbod voor je (zie hieronder).

We leerden deze week de heerlijkste appelgerechten te maken van de renetten die nu in seizoen zijn. Smorn was favoriet, het recept wordt nu al veel gedeeld en geen wonder want het is erg veelzijdig. Het blijkt een prima gezond gerecht zonder teveel suiker en het past prima bij vlees, als ontbijt, hoofdgerecht of nagerecht.     

Groeten uit Genua, 
Elisabeth 
Dolcevia.com
D E Z E W E E K
Een rondvlucht door de Dolomieten voor de gastronoom
De Dolomieten hebben tegen alle verwachtingen eigenlijk geen al te slecht jaar gehad in 2020. Het was een toevlucht voor veel Italianen tijdens de vakantie , vooral wandelaars trokken er op uit, zoveel zelfs dat er schande van werd gesproken omdat de paden te dichtbevolkt waren met mensen die niet ver genoeg uit elkaar liepen. Naast ontspannende wandelingen, skiën en kuuroorden hebben de bergen voor mij alle ingrediënten van een gastronomisch feest: Slow Food, authentieke recepten die je alleen hier vindt, witte wijn van top kwaliteit en uiteraard bergkaas en fruit. Voor dit artikel blijf ik in het Val di Lagarina en ga tot aan het Val di Fassa gedeelte van de provincie Trento (Trentino).
Black Friday aanbiedingen: tot 30% korting, te vinden in de tekst!
De regio Piemonte nodigt je uit om gratis te overnachten
Profiteer van het Piemontese voucherproject: regel je verblijf nu en betaal slechts 1 van de 3 nachten! De tweede nacht wordt je aangeboden door de Regio, en voor de derde nacht bent u te gast bij de accommodatie die deelneemt aan het voucherproject.
Black friday and beyond: 3 halen, 1 betalen (te koop tot 31 december)
Musea initiatief in Umbrië
16 Musea bezoeken voor één prijs. Een reis langs de meesterwerken van Umbrië, door het hart van Italië, land van mysteries en heiligen, geboorteplaats van de heilige Franciscus. Umbrië is een schat om te ontdekken, een plek om door te trekken, een land om te leven. Een kleine regio die veel dingen te bieden heeft: prachtige en vaak wilde natuur, lekker eten, oude tradities, maar bovenal kunst en cultuur.
Kerstmis in Brixen, betoverend voor jong en oud
De herontdekking van oude gewoontes en tradities. Tijdens de kerstperiode heerst er in Brixen een heel bijzondere sfeer. De eerste sneeuw op de omliggende bergtoppen geeft een sprankelend beeld van het dal en nodigt uit tot de eerste afdalingen op de perfect geprepareerde pistes. Of het nu gaat om actieve mensen, smaakliefhebbers of cultuurliefhebbers.
R E C E P T E N
Smorn uit Trentino : Appel, ei, suiker en bloem
Dit is een eenvoudig recept voor Smorn , een mengsel van appel, eieren, suiker en bloem. Een hoofdgerecht dat oorspronkelijk uit Trentino komt. Alhoewel het zoet is word het gegeten als warme maaltijd, het combineert prima bij een karbonade of spek. In Italië maken ze dit van de Melinda appels, maar je kunt hier ook renetten voor gebruiken. 
Traditionele Apfelstrudel uit de Dolomieten
Apfelstrudel is een typisch Tirools dessert wat ook in Trentino en Zuid-Tirol wordt bereid met verse appels uit de valleien van de Dolomieten . In de Val di Non en Val di Sole bevinden zich de grootste fruitboomgaarden van heel Italië. Appels zijn niet zoals wijn, kaas, een appel moet recht van de boom af goed zijn, en kan op geen enkele andere manier beter worden.
Truffeleitje in koolblad
We zitten hier in Le Marche weer volop in de truffels . Het is nu de beurt aan de zwarte herfsttruffel en de koningin onder de truffels de Tartufo Bianco. Wat velen niet weten, maar eigenlijk sinds het kookboek 'De Smaken van Italië' van Claudia Roden wel iedereen zou moeten weten, wordt Le Marche en dan speciaal het gebied van het riviertje de Metauro, gerekend als de truffelschuur van Italië. De Metauro is ook de streek van de Bianchello di Metauro een fantastische, maar door zijn onbekendheid helaas ondergewaardeerde, wijn.
Stokvis uit Genua, Stoccafisso accomodato alla Genovese
Een recept voor stokvis uit Genua . Stokvis komt heel veel voor in de Italiaanse keuken . Stoccofisso is in de wind gedroogde kabeljauw. En is dus niet zout! Baccala is de in zout gedroogde variant, die hier niet wordt gebruikt, want dat zou een compleet ander gerecht worden. Er komen veel ingrediënten bij kijken, het beste is om deze van te voren klaar te zetten. Daarna is dit gerecht heel simpel om te maken. Wij hebben bij onze viswinkel al voorgeweekte diepvries stokvis gekocht. In dit geval heb je iets meer dan een kilo vis nodig in plaats van de droge hoeveelheid vis. Nadat je vel en graat er af haalt moet je 1 kilo overhouden.
B U I T E N L A N D S E - P E R S
Diego Armando Maradona Stadion in Napels, de Stad kondigt de naamsverandering aan: dit is wanneer het officieel zal zijn. De woorden van Laura Bismuti
Het plein in de Spaanse wijk van de stad is gevuld met rode rook, tranen en gigantische vertoningen van de grootste voetbalmomenten.
 
In een jaar dat weinig tot geen reizen heeft gekend en meer tijd dan normaal thuis heeft doorgebracht, heeft LEGO zijn massieve 9.036-delige Colosseum bouwdoos onthuld.
 
Pompeii heeft de skeletresten van twee mannen opgegraven, waarvan wordt aangenomen dat ze een meester en zijn slaaf zijn, die bijna 2000 jaar geleden door een vulkaanuitbarsting zijn doodgeschroeid.
De Tien Finalisten zijn aangekondigd! Klaar om te worden beoordeeld en bekritiseerd op 14 en 15 januari. Dus, wie zijn de kanshebbers?
 
Steun ons door dit te delen met je vrienden en kennissen
 
We zijn dankbaar dat je ons nieuws volgt!
 
Uitschrijven | Bekijk online