De hoogtepunten uit Italië en een beetje uit Nederland van deze week - Bekijk online
Goed nieuws uit Italie
Beste Lezer,

Negatief reisadvies tot en met de kerstvakantie, dat is natuurlijk niet best maar dan gaan we wel allemaal sparen voor een super-de-luxe vakantie in 2021. 
 
Als deze week premier Conte aankondigt dat alle restaurants in Italië om 6 uur ‘s-avonds de deuren moeten sluiten, vraagt Massimo Bottura zich in een open brief af of dit het einde betekent van de Italiaanse gastronomische cultuur, velen zullen het niet overleven denkt hij. In Nederland zijn alle restaurants volledig gesloten en krijgen ze als lapje op de wond een briefje van 2500 euro (om te compenseren voor al het verse voedsel dat al was ingekocht). De reisindustrie likt ook haar wonden en kan zelfs nu het winterseizoen vergeten, als Rutte een algemeen negatief reisadvies geeft. Want de skiërs zouden wel eens kunnen gaan feesten in slechte beluchte keldertjes. Het ligt allemaal aan al die teenagers die hij deze zomer zonder behoorlijk advies op reis liet gaan en het virus terug mee naar huis brachten. Persoonlijk zet ik hier wel mijn vraagtekens bij. 
Maar zoals gezegd, we gaan ons verheugen op een mooie vakantie als het weer kan! 
De Giro d’Italia is afgelopen, voor de Jumbo ploeg was het al langer voorbij, maar onze virtuele laatste etappes kun je nog lezen. Met dank aan Wijnand Luttikholt die elke dag het commentaar verzorgde voor onze Faceboek pagina’s. We gaan ons nu richten op truffels en andere delicatessen, die van pas gaan komen met de komende feestdagen, want we kunnen er thuis toch ook iets moois van maken? Verwacht de Truffel en Delicatessen Special volgende week.
 
Afgelopen zaterdag, enkele uren voor de nieuwe richtlijnen bekend werden, was ik voor de eerste maal weer eens een paar kilometer van huis. Op weg naar San Fruttuoso Uitstapjes worden tegenwoordig bekeken, besproken, nogmaals bekeken en buitengewoon zorgvuldig afgewogen. Impulsief de deur uitgaan is er niet meer bij. Volgend jaar misschien, intussen voeden we ons met extra vitamine D
 
Maar je kunt wel al vast een Slow Italy reis plannen (voorpret is ook pret), met onze eerste gids over Ligurië (bekijk het hier) die nu ook beschikbaar is op smartphone formaat, heet van de naald, zojuist hebben we de laatste punten en komma’s geplaatst.

Degenen die de gids al hebben gekocht, zullen automatisch een update ontvangen. Er komt héél binnenkort een Engelse vertaling van de gids want deze is klaar.

Groeten uit Genua, 
Elisabeth 
Dolcevia.com
D E Z E W E E K
De invloedrijke Doria familie uit Genua en de abdij van San Fruttuoso
Afgelopen zaterdag, min of meer op hetzelfde moment dat de regering nieuwe Covid-19 maatregelen afkondigde, bevond ik me op de boot van Camogli naar San Fruttuoso. De zee was behoorlijk ruw en de weinige passagiers die gebruik maakten van de Open Monumentendag van de FAI moesten zich afschermen voor een onverwachte natte douche die over hen werd uitgestort.
Massimo Bottura schrijft een open brief aan Conte
Nu overal restaurants gesloten worden en uit eten gaan niet meer mogelijk is, dreigt een volledige sector van de economie gedecimeerd te worden, alleen de draagkrachtigen die kunnen teren op een spaarpotje en niet met grote leningen zijn opgezadeld zullen straks overleven. Dat lijkt de toekomst.
Lerici en de golf der dichters
Lord Byron was een goed zwemmer, hij woonde in Portovenere , maar aan de overkant van de baai van La Spezia woonden zijn goede vrienden, de Shelley's in een oud boothuis, wat in de volksmond Casa Bianca heet, maar officieel de naam Casa Magni draagt. Byron zwom regelmatig naar San Terenzo waar Mary en Percy Shelley woonden. 
Een toonbeeld van luxe in Puglia
In Ostuni, het witte stadje van Puglia werd een nieuw boetiekhotel geopend, Paragon 700. Je kan het niet missen, het is het enige rode gebouw in de stad en dat
 
Overal in Italië veilig internetten? Gebruik een VPN
Tijdens een verblijf in Italië gebruik je het internet vast regelmatig. Ook openbare netwerken, zoals die van het hotel of restaurant dat je bezoekt, zijn handig om af en toe mee te verbinden. Maar dat gaat gepaard met gevaren, waar lang niet iedereen zich bewust van is. 
R E C E P T E N
We hebben soul food nodig. Vergis je niet, ook de Italianen kennen dit, ze noemen het hier een gerecht dat je bij te veel emoties kan eten. Wat beter dan lasagne, soul food bij uitstek, de beste in dit geval is natuurlijk de authentieke met Bolognese saus, maar voor de variatie geef ik je hier ook nog een Sardijns recept met noten.  Je vindt deze en meer lekkere pasta recepten in ons Pasta kookboek, dat je hier kunt downloaden. 
Hoe maak je lasagne Bolognese?
Lasagne wordt vaak genoemd als de oudste vorm van pasta na gnocchi en heeft diverse regionale namen zoals lagane, vincigrassi en sagne. 
 
Recept voor lasagne met walnoten saus uit Sardinie
Eigenlijk is dit niet de lasagne zoals we die uit andere streken van Italië kennen maar in Sardinië lijkt het eigenlijk meer op tagliatelli. 
 
G I R O - D O L C E V I A
Finale van onze (Culinaire) Ronde van Italie - Interview met de consul in Milaan
“In 2017 had ik het voorrecht Tom Dumoulin te mogen feliciteren als eerste Nederlandse winnaar van van de Giro d'Italia in Milaan , wat vanaf de zomer van dat jaar mijn standplaats zou worden,” zo meldde mij Johan Verboom, de huidige Consul-Generaal in Milaan voor Nederland. Hij was nog net geen Consul, maar al aanwezig vanwege het staatsbezoek van Nederland aan Italië in juni van dat jaar. De Consul maakte naar eigen zeggen al wel vast de afspraak met Tom om ergens in de komende jaren nog eens de Giro te komen winnen in Milaan, zodat ze het feestje dan officieel zouden kunnen overdoen.
Etappe 21 – Van Cernusco sul Naviglio naar Milaan met Joos Bremmer
We gaan vandaag verslag doen van de laatste etappe van wat is geworden de Dolcevia Giro d'Italia 2020, die de wielergiro op de voet heeft gevolgd.  We hadden nooit kunnen denken wat een wending het project zou gaan nemen om op een toeristische en culinaire wijze de Giro d'Italia te gaan volgen. Met een top squadra schrijvers stonden we in de pedalen en alles leek tot in de puntjes geregeld, totdat Corona roet in ons eten gooide. Zo ontstond onze Decamerone 2020 als prelude op ons eigenlijke project het meereizen met de Giro d'Italia. Vandaag zijn we dus aangekomen in Milaan de laatste etappe van deze Giro. 
P E R S -B I N N E N L A N D
Vanochtend, dinsdag 27 oktober, heeft de ANVR overleg gevoerd met minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) en staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) over het aanbieden van vakantiereizen op oranje gebieden. Grote onvrede in de Tweede Kamer over het aanbieden van reizen op oranje bestemmingen door airlines tegen bodemprijzen en speciale acties (2 ...
“Wij zullen zeer spoedig als kabinet komen met een nader advies over vakantiereizen in de winter en voorjaarsvakantie. Dat kunt u op korte termijn van ons verwachten. Nadere duiding over vakantiereizen in Nederland en zeker ook vakantiereizen naar het buitenland”, dat kunt u binnenkort van ons verwachten”, aldus minister-president Mark ...
E V E N E M E N T E N
Wij houden zoveel mogelijk bij welke evenementen er afgelast zijn, verzet zijn of gewoon doorgaan. Voor meer agendapunten en evenementen die je niet mag missen gedurende het gehele jaar kan je terecht op deze pagina. 

Evenementen in oktober en november
Acht weken duurt de Witte Truffelmarkt van Alba maar liefst, de grootste internationale beurs gewijd aan de truffels.
 
Het evenement is ook op de virtuele toer gegaan maar toch mét 11 locaties waar je demonstraties en shows kunt bijwonen in en rondom Lucca.
 
Tijdens de grootste internationale beurs gewijd aan de witte truffel in Alba wordt tijdens de eerste drie dagen, 1-3 november, ook ruimte gemaakt voor een parallelfeest: de Piemontese hazelnoot IGP.
Het Bardolino-wijnfestival ( Festa dell'Uva e del Vino) is een van de best bewaarde geheimen van Europa, vindt elk najaar plaats aan de oevers van het Gardameer. 
Dit is de derde editie van JazzMi in Milaan van 22 oktober tot 1 november 2020 met een indrukwekkende lineup. In grootte kan je het vergeljken met het North Sea Jazz Festival. Dit jaar spelen er meer dan 500 artiesten. . Place: Milaan. Voor een bezoek aan Noord Italie in de late herfst of in de wintermaanden heb je ruime keuze tussen een muziekfestivals, maar dit is een van onze aanraders. Het wordt door kenners genoemd als een van beste jazzmuziek festivals ter wereld. JazzMi is relatief nieuw...

In oktober en november vinden de meeste truffelbeurzen plaats en kan je kennis maken met deze heerlijke knolletjes en de gerechten die er mee worden opgesierd.

Steun ons door dit te delen met je vrienden en kennissen
 
We zijn dankbaar dat je ons nieuws volgt!
 
Uitschrijven | Bekijk online