De hoogtepunten uit Italie van deze week - Bekijk online
Goed nieuws uit Italie
Beste Lezer,

Al enkele dagen lopen onze fietsenthousiasten met een steen in hun hart. Wordt de Giro afgelast of niet? Ze hebben er een dikke week opzitten en de karavaan is al tot in Marche gevorderd, maar het kan nog steeds gebeuren. Gisteren bij de laatste persconferentie van premier Conte, die dit maal in Taranto werd gehouden, heeft hij wel strengere maatregelen aangekondigd, maar over het fietsspektakel is nog niets gezegd. We volgen het van dag tot dag met onze eigen culinaire en toeristische giro, die het achterliggende gebied beschrijft en tegelijk tips voor een goed lokaal recept bijvoegt. 
Intussen doen de regio’s in het noorden, waar het wintersneeuwseizoen volgende maand van start moet gaan, hun uiterste best om boekingen binnen te lokken, en eigenlijk is dat nog niet zo gek ook. Sneeuwvakanties in Italië zijn altijd al een rustig gebeuren geweest. Men gaat om de sport en de gezonde buitenlucht, lekker eten mag ook nog, maar daarna is het bed geblazen. 
En over wintersport gesproken: we hebben het verzoek gekregen om een enquête te plaatsen voor een afstudeerproject m.b.t Italiaanse bestemmingen:
 
Intussen werken we hard aan de uitbreiding van onze boeken, want (en dat mogen jullie best weten) is zo ongeveer het enige wat nog een beetje geld in het laatje brengt. Dus als je ons wil steunen - koop een (liefst meer) van onze kook- of reisboeken!  :-) 
Miele
Nieuws m.b.t. Corona is niet veranderd sinds vorige week:  reizigers uit Nederland en België (o.a.) niet meer in Italië mogen reizen zonder bewijs dat ze een negatieve Corona test op zak hebben die niet ouder is dan 72 uur. Je kunt het ook bij aankomst laten doen, maar dat kan vervelende consequenties hebben met wachttijden die niet te overzien zijn. Gisteren werd nog gezegd dat dit vandaag in zou gaan, inmiddels gaat het gerucht dat het pas volgende week in zal gaan. Wel zijn mondkapjes nu vrijwel overal verplicht. Maar het goede nieuws is dat de grenzen open blijven en dat zou voor de wintersportgebieden in ieder geval een zegen kunnen zijn.

Ik heb mijn eerste verkoudheid al opgelopen en een Italiaans wondermiddel ontdekt voor hoesten, proesten en hoofdpijn, en nee, niet alles is Corona, er heersen ook nog andere soorten van onwel zijn. 
We hebben Parma nogmaals bezocht en herinneringen opgehaald aan de superhogeschool ALMA voor de Italiaanse gastronomie. Er zijn tegenwoordig ook korte weekcursussen voor hobbykoks die dat tijdens hun vakantie willen doen (maar nu even niet), is toch geweldig als je thuis komt en vol trots kan zeggen dat je aan de ALMA hebt gestudeerd! 

Met vriendelijke groet, 
Elisabeth 
Dolcevia.com

Onze interactieve reisgids Ligurië werd enthousiast ontvangen en velen gingen je al voor met de aanschaf er van. Maak dus gebruik van 15% korting, gebruik daarvoor deze code 'W5Y1A2S1WR8G'. Klik hier of op de banner. (Geldig bij aankopen tot en met 2020-10-28)
Koop
'De Italiaanse Rivièra in 10 etappes'  is te krijgen via Shopify.com betaalbaar met iDeal, Bancontact, GooglePay of creditcard.
Ook te koop het Pasta Kookboek en andere uitgaven.
D E Z E W E E K
Deal
Wapen je tegen griep met Italiaanse super honing
Toen het coronavirus in maart hard om zich heen sloeg en boodschappen doen een hachelijke onderneming was geworden, werden we klant van een agriturismo hier verderop langs de kust die ons verder tijdens de lockdown wekelijks van groenten , fruit, wijn, kaas en vlees zou voorzien, Bij de eerste levering zat daar als verrassing, of misschien als welkomstgeschenk een potje honing bij. 
Wat is dit?
Online proeverij van Slow Food Nederland op 10 december
Vanwege de Corona epidemie zijn de Salone del Gusto en Terra Madra wat anders dan normaal zo ook het geval voor de Nederlandse tak van Slow Food . Op 10 december is het Terra Madre Dag en viert de internationale beweging Slow Food de diversiteit van haar wereldwijde netwerk.  Dit jaar organiseert Slow Food Nederland ter ere daarvan een online proeverij  met bijzondere Nederlandse streekproducten die zowel leden als niet-leden op afstand via een livestream kunnen volgen. 
De details
ALMA en het kleine Versailles van Parma La Reggia di Colorno
Davide en Giorgio komen beiden van ALMA, een naam die iedereen in de Italiaanse horeca kent. Want deze twee chef-koks hebben hun opleiding bij de gerenommeerde Italiaanse hogeschool voor de Italiaanse keuken genoten, die tot 2017 onder de begeesterde leiding stond van de beroemde Gualtiero Marchesi. Maar er schuilt meer achter deze horeca tempel, die gevestigd is in de prachtige Reggia di Colorno, ook wel ‘het kleine Versailles’ genoemd.
Ontdek meer
Fotoexpositie in Rome over de Lockdown van Italie
Gisteren is een nieuwe en heel interessante tentoonstelling geopend in Rome , samengesteld door o.a. de Foreign Press Association in Italy. Het is bedoeld als eerbetoon aan een land dat hard getroffen werd, maar die het voorbeeld werd voor de rest van de wereld. Een reis door beelden die niet alleen de dramatische situatie in ziekenhuizen en rode zones laat zien, maar ook aandacht geeft aan de veerkracht van de bevolking, de verlaten steden , de solidariteit, het leven op de balkons en het langzame herstel naar wat het nieuwe normaal is geworden.
Bekijk fotoalbum
In oktober 4 keer FAI Open Monumenten Dag in Italie
In oktober twee weekeinden om samen met de FAI in alle veiligheid weer verliefd te worden op Italië.
Meer informatie
Cryptische schoonheid in Messina
Met het thema van de "FAI openmonumenten maand" zullen we deze maand aandacht schenken aan een aantal favoriete bestemmingen en bezienswaardigheden die onder toezicht en zorg staan van de Fondo Ambiente Italiano  (FAI) een zusterorganisatie van de Britse National Trust. Deze keer een opzienbarende crypte in de Dom van Messina . 
Ontdek dit
Tips voor een dagje shoppen in Milaan
Wie zijn of haar garderobe wil aanvullen, kan hiervoor in Italië het best afreizen naar Milaan . In de hoofdstad van de regio Lombardije kun je alle kledingmerken en kledingwinkels vinden die er toe doen. In dit artikel nemen we een kijkje in deze modestad pur sang (en op slechts anderhalf uur vliegen vanaf Amsterdam). Want waar moet je heen als je 24 uur of een weekendje de tijd hebt? En wanneer kun je het best shoppen om je slag te kunnen slaan tijdens de sale?
Meer lezen?
Vandaag schrijven we de 11e etappe die bijna de gehele Adriatische kustlijn van Le Marche zal volgen, een voor de Giro dus vlakke etappe, die net boven Pesaro op de aldaar prachtige route zowaar nog een puistje van 167 meter kent, kortom waarschijnlijk een etappe voor de sprinters.
Toen ik gevraagd werd om ter gelegenheid van de eerste rustdag tijdens de Giro d’Italia een stukje te schrijven voor Dolcevia stond Italië nog aan het begin van de Corona-crisis. Mijn vriend en ik volgden de toestand nauwlettend op, want midden april zouden we, uitgerekend naar Milaan , een city-trip maken.
Abruzzo is de kersverse winnaar van de 'Green Road Award', een fietsroute langs de kust van S. Salvo in het zuiden naar Tortoreto in het noorden. Dezelfde route van zo’n 212 kilometer zou op dinsdag 19 mei tijdens de 10 etappe van de Giro d’Italia worden gereden. Een mooie route met interessante plekken waar je eigenlijk rustig de tijd voor moet nemen en niet zoals de ´jongens´ er effe snel langs sjezen/ fietsen /racen!
De fietsers van de roze karavaan racen ook in 2020 op de wegen van Abruzzo , op 11 oktober van San Salvo naar Roccaraso, vervolgens een rustdag en op 13 oktober rijden ze van Lanciano naar Tortoreto. Maar eerst van San Salvo naar Roccaraso. San Salvo is de startplaats van de tour nr 5 in een ver verleden, het stadje ligt in de provincie Chieti op de grens van Molise en Abruzzo , via Vasto gaan ze richting Lanciano, Guardiagrele, Caramanico Terme, PescoCostanzo , Rivisondoli en eindbestemming Roccarassso.
De karavaan trekt deze etappe door drie van de zes provincies van Puglia : de eerste is Città Metropolitana di Bari, de tweede is Barletta-Andria-Trani en daarna heb je Foggia waar Vieste, het eindpunt van deze negende etappe, ook deel van is. Bari, de hoofdstad, is de plek waar ik het langst in Italië heb gewoond. Doordat ik van mijn achtste tot mijn tweeëntwintigste in Puglia verbleef, heeft deze streek een speciale plek in mijn hart veroverd.
E V E N E M E N T E N
Dit zijn de grote evenementen die dit jaar niet zijn afgelast. De Opera van Verona verzet het programma naar 2021 . Alle concerten van Andrea Bocelli inclusief die in het Teatro di Silenzio zijn tevens verzet naar 2021.

Wij houden trouwens bij welke evenementen er afgelast zijn, verzet zijn of gewoon doorgaan. Voor meer agendapunten en evenementen die je niet mag missen gedurende het gehele jaar kan je terecht op deze pagina. 
Acht weken duurt de Witte Truffelmarkt van Alba maar liefst, de grootste internationale beurs gewijd aan de truffels.
 
Het evenement is ook op de virtuele toer gegaan maar toch mét 11 locaties waar je demonstraties en shows kunt bijwonen in en rondom Lucca.
 
Tijdens de grootste internationale beurs gewijd aan de witte truffel in Alba wordt tijdens de eerste drie dagen, 1-3 november, ook ruimte gemaakt voor een parallelfeest: de Piemontese hazelnoot IGP.
Het Bardolino-wijnfestival ( Festa dell'Uva e del Vino) is een van de best bewaarde geheimen van Europa, vindt elk najaar plaats aan de oevers van het Gardameer. 
Dit is de derde editie van JazzMi in Milaan van 22 oktober tot 1 november 2020 met een indrukwekkende lineup. In grootte kan je het vergeljken met het North Sea Jazz Festival. Dit jaar spelen er meer dan 500 artiesten. . Place: Milaan. Voor een bezoek aan Noord Italie in de late herfst of in de wintermaanden heb je ruime keuze tussen een muziekfestivals, maar dit is een van onze aanraders. Het wordt door kenners genoemd als een van beste jazzmuziek festivals ter wereld. JazzMi is relatief nieuw...

Iedere editie van de Rolli Days is een reis door de renaissance- en de barok, achter de deuren van weelderige stadspaleizen en landgoederen.

In oktober en november vinden de meeste truffelbeurzen plaats en kan je kennis maken met deze heerlijke knolletjes en de gerechten die er mee worden opgesierd.

Steun ons door dit te delen met je vrienden en kennissen
 
We zijn dankbaar dat je ons nieuws volgt!
 
Uitschrijven | Bekijk online