Dolcevia.com nieuwsbrief

Voeg ons toe aan je adresboek, klik hierBezoek deze email online

 

27 Wednesday 2021

Buongiorno

 

 
 
 

Goed Nieuws uit Italië

 

Beste Lezer,
 

Veel over Pizza deze week want we hebben een verassing! We gaan volgende week een wedstrijd uitschrijven voor het leukste pizza verhaal, ontwerp, topping, etc., zolang het thema pizza is. 

Wie heeft er zin in een wandeling door historisch Rome? Mijn Amerikaanse vriendin en historicus Laura Weinstein doet a.s. zondag 31 januari om 18.30 uur een wandeling door het centrum van Rome. Inclusief vragen en antwoorden duurt de Zoom-lezing/wandeling ongeveer 90 minuten. De wandeling heet het "The Heart of Rome" en neemt je mee langs de hoogtepunten van de Eeuwige Stad zoals Piazza Navona, het Pantheon, de Trevi fontein en de Spaanse Trappen met tussendoor enkele leuke foodie stops. Leuker is natuurlijk een echte wandeling door Rome, maar als, zoals het gezegde is: “als je citroenen hebt maak je limonade (of Limoncello)!”  Ga er gewoon voor zitten met een Negroni in de hand en geniet van alle mooie plekjes die je ooit weer een keer in het echt zult kunnen zien! Een leukere aperitivo kan ik met niet voorstellen. Kosten zijn € 15 per persoon en € 25,- voor 2 personen op dezelfde sofa. Voor mee informatie, neem even contact op en ik stuur je de details toe.
Voor wie liever een bezoek brengt aan het Teatro alla Scala in Milaan is dit misschien een leuke tip. Google Art & Culture biedt  een prachtige virtuele expositie over het wereldberoemde theater, met video en stukjes over Beethoven en het kleden van Maria Callas.   

Deze week ook een leuke groet van Dini Smeding (hieronder) die dit jaar Italië heel erg mist vanuit haar woonplaats in de Achterhoek.

 M.V.G. Elisabeth 

Kraak noch smaak
Als kind voelde ik al snel aan wat dit gezegde betekende, al begreep ik tot gisteren niet waar ‘kraak’ eigenlijk voor stond. Mijn moeder zei het vaak, natuurlijk als het eten haar totaal niet gesmaakt had, maar ook als een vriendin een in haar ogen te saaie robe droeg. Niet erg vreemd dus dat ik mezelf vaak hoor zeggen dat ik in deze tijd kraak noch smaak aan het leven vind. Een beetje overdreven natuurlijk en smaak en kraak moet je zelf aan het leven geven, ook nu, maar dat lukt niet altijd. 
De echte smaakmakers, zoals lekker uit eten en kletsen met vrienden of een museum bezoeken, zijn er niet. Dromen over een vakantie in Italië is toch fijner als je weet dat je binnenkort echt kunt gaan. Dus is het zaak om het leven thuis kraak en smaak te geven. En dat doen we vooral door lekker te koken! Maar wat betekent die ‘kraak' nu eigenlijk? Het blijkt de ‘bite' in het eten te zijn en ik zocht naar een recept waar je en kraak en smaak in vindt. Snijd een paprika en een komkommer in tamelijk grote blokjes. Verkruimel er zo’n 70 gram feta over. Voeg een flinke scheut olijfolie en balsamico toe en breng verder op smaak met zout en peper. Heel simpel maar o, wat een heerlijk frisse salade, mét kraak en smaak!   

 

De groeten uit Raalte! Dini  

 
Krijg lezerskorting

Deze week

Negroni Sbagliato of Negroni Spritz

De Negroni Sbagliato betekent letterlijk een ´Negroni Verkeerd´. Het wordt ook wel kortweg Sbagliato genoemd of Americano Sbagliato, en buitenlanders die dat moeilijke Italiaanse woord niet willen uitspreken mogen ook Negroni Spritz zeggen, maar leg de nadruk op Negroni, anders krijg je een gewone spritz en dat is zoooo passé!

 
Uova in Purgatorio - 2021 Jaar van Dante

Het is me niet helemaal duidelijk of "vagevuur" verwijst naar de borrelende rode tomatensaus die je gebruikt om de eieren in te pocheren of naar de pittige peperoncini-(pepper)vlokjes die je gebruikt om de saus een vlammetje mee te geven. Beide zijn in ieder geval nodig om deze snelle zuid-Italiaanse schotel te bereiden. Een favoriet gerecht van Italiaanse kinderen, maar doet het ook prima als stevig ontbijt na een avondje stappen of zoals ik het meestal opdien als een lichte avond maaltijd. Ik wil even opmerken dat het gebruik van ansjovis optioneel is, maar het versterkt wel prima de smaak van de tomatensaus.

 
Hoeveel calorieën zitten er in een authentieke Italiaanse pizza?

Een pizza geeft je ongeveer 800 kcal maar schrik niet en lees verder want we onderzoeken waarom een pizza zoveel calorieën heeft en hoe je gezonder en lichter pizza kunt eten zonder dat schuldgevoel en een maximum aan smaak. Wij wilden dit artikel schrijven omdat we op vakantie in Italië veel pizza eten, het is goedkoop, snel en onweerstaanbaar lekker. Maar de weegschaal liegt meestal niet, behalve als je vergeet de batterijen te verversen, pizza is een energierijke maaltijd en als je niet oplet kan je er in korte tijd flink door aankomen. Laten we het boek opengooien over de Italiaanse pizza en over precies hoeveel calorieën we spreken, want de ene pizza is de andere niet, we kunnen de schade beperken. 

 
Villa Rent Italy: persoonlijke touch maakt het verschil

In een paar jaar tijd heeft Villa Rent Italy zich een vaste plaats verworven op de internationale markt met klasse vakantiewoningen in Italië, vrijstaande huizen en villa´s in de mooiste vakantiestreken. Door jarenlange ervaring wisten de mensen achter Villa Rent Italy een collectie samen te stellen die van succes is verzekerd.

 
Ieder jaar op vakantie naar San Pietro

Mijn moeder is afkomstig uit Carloforte , een klein plaatsje op het eiland San Pietro . En zoals gebruikelijk in Italië gaan we dus iedere zomer met de hele familie, de laatste jaren ook met aanhang, op vakantie naar dit kleine eilandje. Mijn moeder bespreekt ieder jaar de boot van Genua naar Sardinië al ver van tevoren, want we hebben nog nooit een jaar overgeslagen, hoewel het vorig jaar bijna het geval was vanwege de pandemie. Ik ken het eiland als mijn broekzak, mag ik wel zeggen. San Pietro is een klein, lieflijk eilandje in het zuidelijke deel van Sardinië. Het is gescheiden van de rest en juist daarom is het een rustige en wilde plek met een ongelooflijke natuur en ongerepte landschappen. 

 
Het strand van Quarto

Laten we voor eens en altijd wat mythes uit de wereld helpen over Italië en met name over de hebbelijkheden van de inwoners van dit prachtige land. Er is niets zo erg als stereotyperen, hoewel de Italiaan vandaag vooral meer zelfspot heeft dan wij buitenlanders over hen hebben. Over 'Pizza, Spaghetti e mandolino', wat betekent deze uitdrukking?

 
Dolcevia in 2021: wat gaat er veranderen?

De pandemie heeft ons deze winter genoeg tijd en stof tot nadenken gegeven, en onze conclusies zullen effect gaan hebben op onze content online en dus op onze lezers. We gaan ook behoorlijke veranderingen in de reclame mogelijkheden doorvoeren op de website. Veel van deze veranderingen zullen pas na enige tijd zichtbaar worden wanneer onze contracten met adverteerders aflopen. We streven naar een beter product voor iedereen!

 
Ieder jaar op vakantie naar San Pietro

Het zoeken naar een vakantiewoning is een woud zonder einde geworden op het web, maar er zijn gelukkig een aantal verhuuragentschappen die specialiseren in bepaalde niches en die het nog spannend kunnen maken. In dit artikel introduceren we er een aantal die de meest waanzinnige villa's en landhuizen verhuren, die zeker niet altijd en voor iedere portemonnee haalbaar zijn maar die je even meenemen naar een droomwereld. Eisen of wensen zijn nooit teveel en voorzieningen zoals gratis luchthaventransfers, 24-uurs conciërges en op maat gemaakte excursies vrijwel vanzelfsprekend. Hier zijn enkele van onze favorieten. 

 
Pizza, hoe maak je het gemakkelijk zelf

Nadat we geleerd hebben brood te bakken met behulp van een broodmachine is nu de beurt aan het zelf pizza maken. Eigenlijk net zo eenvoudig, alleen het perfectioneren van de platte ronde vorm zal wel wat ervaring nodig hebben. En je hoeft niet naar Napels om het te leren (het helpt wel natuurlijk).

 

 

 

Krijg nu korting

Meer nieuws..

 
image caption text
 

Pasta & Risotto kookboek

"Ik heb al heel wat Italiaanse kookboeken (Hazan, slow food, claudia Roden, Florine Boucher voor Risotto, enz.). Die zijn uitstekend maar ik vind het een heel leuk praktisch kookboekje dat inspireert om voor alle dag een lekker echt Italiaanse pasta te maken. Leuke en interessante kleine achtergrond verhalen die het levendig maken." Lex R. 

€ 6,95 

 

image caption text
 

Recepten uit Ligurie

Feestelijke recepten en gastronomische wetenswaardigeheden uit La Cucina Bianca van Ligurie (Engelse uitgave 2020) . € 2,95

 

image caption text
 

Slow Ligurie - Reisgids 

Ligurië is de 1e uitgave in een nieuwe reeks SlowItaly routes van Dolcevia.com. De reisgids van 80 pagina's over o.a. Genua,  Dolceacqua, Cinque Terre , Portofino, Lerici en de Bloemen Rivièra bevat de beschrijving van de meest belangrijke bezienswaardigheden van Ligurië, tips voor excursies, de beste plaatsen om te overnachten en Slow Food tips onderweg. ( Beschikbaar in Nederlands & Engels)  € 13,95

 

Krijg nu korting

Meer informatie

 

Wil je het adres nieuwsbrief@dolcevia.com graag uitschrijven dan kun je dat hier doen. Indien er iets verkeerd gaat met het ontvangen van deze email contacteer dan  elisabeth@dolcevia.com - Heb je een reactie? Schrijf dan naar redactie@dolcevia.com. - Voeg ons toe aan uw adresboek

Ga naar Dolcevia
instagram
 
twitter