De hoogtepunten uit Italie van deze week
Goed nieuws uit Italie
Beste [Name fallback=Lezer],

Het is een bitterzoete week geweest in Italië.

Italie zit vol, tenminste dat beweren ENIT (Italiaans verkeersburo) en Booking.com in koor.
Dat zal volgens ons komen doordat veel hotels en accommodatie-eigenaren ervoor kiezen maar de helft van hun kamers te verhuren.
Als je kijkt op Booking.com dan zie je dat Italië op 92% bezettingsgraad zou staan. Dit cijfer hielp het Italiaanse bureau van toerisme (ENIT) de wereld in met een recent perscommuniqué. De federatie van hoteleigenaren zijn nu een beetje boos en ik ook, dit cijfer zou weerspiegelen dat alles prima in orde is in het toerisme, maar ik verzeker je niets is minder waar.
We hebben om uitleg gevraagd bij Booking, maar die hebben tot op heden nog niet gereageerd.
Ook bij ons, wij zijn geen uitzondering,  is het niet gemakkelijk, de inkomsten uit toerisme zijn 10% in vergelijking met vorig jaar en dan spreken we nog maar niet van het najaar, wanneer de centen geteld gaan worden van het voorbije seizoen, en velen een gapend gat zien opdoemen. Ik hou mijn hart vast, want overheidssteun is er niet dus je moet roeien met de riemen die je hebt. 
10%
Het tweede bitterzoete bericht, betreft de brug San Giorgio van Renzo Piani in Genua, hij is af en werd deze week met een lange ceremonie ingehuldigd in aanwezigheid van President Sergio Mattarella en Premier Conte, Gouveneur Toti, burgemeesters en kardinalen.
Het is een mooie brug geworden waar ze continu met 1000 man tegelijk aan hebben gewerkt, bijna 15 maanden lang, je zou zoiets een mirakel kunnen noemen in Italië. De brug heeft de officiële naam ´San Giorgio Brug´ gekregen, maar kreeg al gauw de bijnaam 'Het Schip' maar ondanks de regenboog van die middag en het overvliegen van de Frecce Tricolore bleef het voor velen een trieste herinnering aan 14 augustus 2020 toen de Morandibrug instortte.
Aan de positieve kant, door de opening van de brug kun je nu weer snel doorrijden, over Genua heen. 
Ponte
Goed nieuws is dat we in Italië nog steeds een zeer lage besmettingsrisico  hebben voor van Covid-19, een tweede golf wordt onwaarschijnlijker, maar we zijn er nog niet en medewerking van vakantiegangers is daarom erg belangrijk.

Het Festival van Spoleto I Due Mondi gaat trouwens wel door maar nu op een nieuwe datum, aan het einde van deze maand kun je Monica Bellucci verwachten op het beroemde Cultuur Festival in Umbrië met een stuk over Maria Callas.  

Met vriendelijke groet uit Italië! 
 
Elisabeth Bertrand
Redactie Dolcevia.com
Het Pasta & Risotto kookboek van Dolcevia
De tweede uitgave van het Dolcevia Pasta & Risotto kookboek is kennelijk goed ontvangen, we hebben er al meer van verkocht dan we durfden hopen. Het is nu ook te koop op Amazon.nl, maar wil je van de korting gebruik maken neem dan onderstaande link. De nieuwe uitgave is opgedeeld in 5 delen. Pasta, Gevulde Pasta, Lasagne, Risotto, Gnocchi recepten en 6 klassieke pastasauzen. Meer dan 90 favoriete recepten in 187 pagina's vol interessante kook- en gastronomische tips uit de Italiaanse keuken. 
Koop nu met kortingscode "10dolcevia"
D E Z E W E E K
Vakantietips Gardameer en de meren van Trentino
De meren in het noorden van Italië, met name natuurlijk het Gardameer zijn al decennia een populaire bestemming voor vakantiegangers uit onze streken, de lage landen. Het is van alle bestemmingen het dichtste bij en vooral kampeerders ontdekten de oevers lang voordat windsurfen of waterskiën een populaire sport waren. Het Gardameer en de kleinere meren meer naar het noorden worden de laatste jaren de favoriete plek om van actieve vakanties te genieten. Wat hebben de meren van Cavedino, Ledro, Tanno, Levico en Caldonazzo te bieden. We hebben ze voor jullie nader bekeken. 
Ontdek de meren van Trentino
De Spritz Aperol met Lambrusco
Mijn  favoriete cocktail van het moment - de Lambrusco Spritz . Een Aperol Spritz, waarbij we de prosecco vervangen door rode Lambrusco wijn. 
Cin cin
Augustus - Spoleto Festival 2 Mondi
Het Festival van Spoleto (Umbrie )  is een unieke mengeling van uitvoerende kunsten die op pleinen, in parken en op verschillende podia worden gebracht. Begonnen in 1958 is het uitgegroeid tot een van de belangrijkste festivals van dit soort ter wereld. Festival dei Due Mondi, Spoleto - van 20 tot 23 en van 27 tot 30 augustus.
Meer details?
Deal
Nieuwe Panoramische Lift Gardameer
Vanaf de omliggende bergen heb je een prachtig uitzicht over het populaire meer en de stad Riva del Garda . Voor degenen die geen zin hebben in een steile klim van een half uur naar boven, is er kortgeleden een gloednieuwe panoramische lift naar de top geopend.
Meer informatie?
Vlinders met courgette bloemen en saffraan
Farfalle ai fiore di zucca e zafferano uit Toscane . Ik kan me geen zomerser pasta voorstellen dan dit. De markt ligt vol met courgette bloesems en saffraan is het product van de weelderig groeiende krokus die hiervoor wordt geteeld o.a. in San Gimignano in Toscane maar ook elders. Farfalle zijn de vlinders onder de pastavormen en passen hier goed bij. Bovendien is het goed voor de lijn, dit gerecht en daar moeten we wel aan gaan denken na een paar maanden in Italië.
Ik wil dit maken
Hou het hoofd koel tijdens de hete Italiaanse zomer
De zomer in Italië kan goed heet worden. Dit heeft veel voordelen, van het dragen van luchtige zomeroutfits tot het lekker lang buiten zitten ’s avonds en ook het zeewater is een stuk warmer dan in Nederland. Toch kan de warmte ook net wat te veel van het goede zijn. Doe net als de Italianen en pas je dagritme aan de zon aan.
De beste tips
Italie is medio augustus bijna uitverkocht
Bron: ENIT Rome .  We verwachtten een slechte zomer en een beter najaar voor het toerisme in Italië, Er zijn nu al 79 % van de online hotelkamers verkocht. Italië verliest ook minder GDP dan andere landen. Vooral Rimini, RAvello, Cavallino-Treporti, de Cilento in Campania en de Salento in Puglia doen het uitstekend.  Bergtoerisme maakt een sprong naar 84% bezetting bijna op gelijke voet met Frankrijk.  
Lees meer
Medusa en de emancipatie
Medusa, de vrouw met slangenhaar, de mannenhaatster, die zoveel mogelijk mannen met haar blik wilde verstenen, komt veel voor in de oudheid en later. Wij kwamen haar in onze regio tegen in bovenstaand mozaïek toen wij in 2001 in Le Marche de ruïne van het 700 jaar oude huis Ca’Beto kochten in het mooie plaatsje Sant’Angelo in Vado.
Ontdek dit
P E R S - B U I T E N L A N D
Roger Federer Plays Rooftop Tennis in Italy
Roger Federer surprises two Italian girls who played tennis across their terrace rooftops during the coronavirus quarantine. Bron: An American in Rome.
Lees meer
Renzo Piano’s Saint George Bridge was inaugurated in Genoa, Italy, replacing the viaduct that collapsed two years ago, killing dozens.
Bron: Archpaper
 
Luca Neves was born in Rome and has always lived there, but for 12 years he has been undocumented, trapped outside hardline migration laws ‘We want to build a life’: Europe’s paperless young people speak out.
Bron: The Guardian
Giuseppe Paternò was awarded first-class honours in philosophy from the University of Palermo Giuseppe Paternò set his sights on obtaining a university education as a child growing up in Sicily in the 1930s. 
Bron: The Guardian
Campaigners say controversial decisions could have been avoided if there were more black people in senior positions .
Bron: The Guardian
E V E N E M E N T E N
Dit zijn de grote evenementen die dit jaar niet zijn afgelast. De Opera van Verona verzet het programma naar 2021 . Alle concerten van Andrea Bocelli inclusief die in het Teatro di Silenzio zijn tevens verzet naar 2021.

Wij houden trouwens bij welke evenementen er afgelast zijn, verzet zijn of gewoon doorgaan. Voor meer agendapunten en evenementen die je niet mag missen gedurende het gehele jaar kan je terecht op deze pagina. 
Augustus - Festival dei Sensi in Puglia
Het festival wordt omschreven als een "culturele safari" voor nieuwsgierige mensen, cultuurliefhebbers en landschapsliefhebbers, een inleiding die eigenlijk alle kanten op gaat, ook de website is erg precies over het doel, maar misschien is dit ook wel de bedoeling, het klink in ieder geval intrigerend en de locaties zijn heel bijzonder. Het Festival dei Sensi wordt georganiseerd van 28 tot 30 augustus in en tussen de dorpen en het platteland van de Itria-vallei in Puglia . 
Read More
Expositie Bloemenregen in Parma met Rebecca Louise Law
Expositie van meer dan 200,000 soorten bloemen, kruiden en planten in installaties van Rebecca Louise Law in het Oratorium van San Tiburzio in Parma
 
De details
Internationaal Festival Ballet & Muziek in Nervi
Dans en muziek in Nervi aan de Italiaanse Riviera het zomerfestival internationale premières
 
De details
Een niet te missen programma met opera en muziek evenementen die in het historisch theater van de provincie Taranto plaatsvinden in de regio Puglia.
 
Het openlucht opera seizoen in Macerata aan de kust van Marche neemt ieder jaar plaats in de maanden juli en augustus.Het Sferisterio Opera Festival.
 

Van 20 juni tot 18 augustus 2019 komt het Romeinse theater weer tot leven dankzij zoveel artiesten! Het zomerfestival is terug met muziek, de grote klassiekers

Steun ons door dit te delen met je vrienden en kennissen
 
We zijn dankbaar dat je ons nieuws volgt!
 
Uitschrijven | Bekijk online